Hlavní obsah

Petici za udržení kvality zdravotnictví podepsalo přes 50 000 lidí

Petici organizovanou lékařskými odbory a zdravotníky za zachování kvality péče v českém zdravotnictví do čtvrtka podepsalo 50 700 osob. Oznámil to šéf České lékařské komory Milan Kubek. Právě kvůli zhoršující se kvalitě zdravotnictví část lékařů minulý týden v pátek zavřela ordinace.

Foto: Česká lékařská komora

Plakát protestu

Článek

Kubek očekává, že se nasbírá alespoň 100 000 podpisů jako loni pod sérii petic za záchranu dostupné sítě nemocnic. Zdravotní pojišťovny pak ustoupily od plánu zrušit až 6000 lůžek.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Čekárna očního oddělení Polikliniky Prosek v Praze

Petice podle Kubka vzbudila zájem pacientů o financování zdravotnictví a jeho organizaci, podpisy přicházejí z nemocnic, ordinací ambulantních specialistů, praktiků i od organizací pacientů. "Záleží teď na politicích, kdo hozenou rukavici zvedne a začne problémy zdravotnictví řešit," uvedl.

Ministr nechce do sporu zatahovat pacienty

Start petiční akce oznámil Kubek před měsícem. Podle komory snižují reformy ministra Leoše Hegera (TOP 09) dostupnost, kvalitu a bezpečnost zdravotní péče. Petice je dostupná na webu komory. Podpořily ji odbory, Hegera vyzvaly k odstoupení.

Ministr kritiku odmítl, komora i odbory podle něj jen straší pacienty, dostupná a kvalitní péče je podle něj zajištěna. Příjmy systému budou letos podle plánů zdravotních pojišťoven 228,9 miliardy korun s meziročním růstem 2,4 procenta, výdaje 230,849 miliardy s růstem 1,5 procenta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident ČLK Milan Kubek

Hegerovi se nelíbí, že komora zatahuje do boje o příjmy lékařů pacienty. V reformách chce pokračovat.

Petice je proti snižování veřejných výdajů na zdravotnictví, zbytečně drahým lékům či dlouhému cestování k lékaři a do nemocnice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám