Hlavní obsah

ČSSD opustila za deset let už polovina členů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před deseti lety jedna z nejpočetnějších politických stran – soc. dem. – dál oslabuje. Letos dalo partaji vale 1500 členů, takže dnešní základna čítá kolem 12 300 členů, tedy méně, než mají komunisté, lidovci i ODS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

Ještě loni členskou legitimaci soc. dem. mělo 13 845 členů. Před deseti lety, kdy byla soc. dem. v opozici, ale ovládala kraje i Senát, to bylo dokonce 24 700 členů.

Stranictví v ČR moc netáhne, je to trend poslední doby
Jan Hamáček

Vedení strany úbytek nechává v klidu. „Stranictví v České republice moc netáhne, je to trend poslední doby,“ řekl Právu předseda soc. dem. Jan Hamáček. Podle něj odcházejí lidé, kteří se již nechtějí příliš politicky angažovat.

Hamáček tak narážel na fakt, že většině formací se členská základna snižuje. Někteří – dnes už bývalí soc. dem. – to ale vidí jinak.

Spory o vládu i komunikaci

Podle nich určitou roli sehrál fakt, že ČSSD vstoupila do Babišovy vlády, což část členské základny odmítala, takže úbytek členů pokračoval i letos. Ztráta členství přitom podle nových stanov, které platí od loňského roku, je snazší: stačí do června každého roku nezaplatit příspěvky, a člověk tak automaticky přichází o členství, aniž by musel svou motivaci zdůvodňovat.

ANO ztrácí členy, Okamura hlásí nárůst

Domácí

Navíc ČSSD kvůli úsporám rušila okresní sekretariáty, jejichž zaměstnanci dříve objížděli „neplatiče“, aby jim připomněli povinnost příspěvky uhradit.

Ty se pohybují od sta korun pro důchodce a studenty až po padesát tisíc pro veřejné funkcionáře. Běžný příspěvek činí 300 korun.

Partajní odpadlíci navíc kritizují vedení, že nekomunikuje s členskou základnou, neinformuje o výsledcích jednání politického grémia, takže v okresech i krajích prý netuší, co se projednává.

Ani s tím ale Hamáček nesouhlasí. „Toto vedení soc. dem. je v poslední době nejkomunikativnější vedení, co pamatuji. A jsem ve straně dvacet let,“ řekl s tím, že celá členská základna pravidelně dostává partajní newsletter.

„Podle mě jsou členové dostatečně informováni. Jsem ochoten vyslechnout jakoukoli kritiku skoro na všechno, ale že bychom neinformovali, to je absurdní,“ prohlásil.

Kritici vedení ale dávají za příklad příběh v Ústeckém kraji, kde grémium ČSSD v červenci nasadilo novou kandidátku soc. dem. s argumentem, že na předchozí koaliční kandidátce Lepší sever byli členové soc. dem. jen na prvním a pak až šestém místě.

ČSSD se přiblížila k ODS. Volby by vyhrálo ANO

Parlamentní volby

Grémium soc. dem. poté podalo novou kandidátku, kde se na čtvrtém místě objevil i spolupracovník Jiřího Paroubka a kandidát Dělnické strany sociální spravedlnosti v krajských volbách před čtyřmi lety Petr Benda. Strany z kandidátky Lepší sever se kvůli tomu obrátily na soud kvůli údajnému porušení stanov vedením ČSSD, ale prohrály.

Právě v tomto kraji opustilo soc. dem. nejvíc členů a členství si pozastavili soc. dem. kandidující za Lepší sever. Podobně se ztenčila také základna ve Středočeském kraji, kde část členů kritizuje šéfa krajské organizace soc. dem., lídra kandidátky do říjnových voleb, náměstka ministryně práce a sociálních věcí Robina Povšíka.

Ze známých tváří letos stranu opustili např. poslanec a bývalý místopředseda soc. dem. Jaroslav Foldyna, někdejší místopředseda Jiří Zimola nebo bývalý plzeňský hejtman Josef Bernard. Všichni nyní kandidují v krajských volbách v dresech jiných politických uskupení – Foldyna za SPD, Bernard za STAN a Zimola za své hnutí Změna 2020.

Návrh na zrušení ústecké kandidátky ČSSD zamítnut

Domácí

Soc. dem. se nyní řadí na české politické scéně na čtvrté místo v počtu členů. Nejpočetnější členskou základnu mají stále komunisté, i když se také ztenčuje. Čítá 31 456 členů. Následují lidovci s 21 706 členy, ODS s 13 600, SPD s 6459 členy, TOP 09 (2761) a STAN (1653). Ztrátu, zejména kvůli zrušení brněnské organizace v důsledku korupčního skandálu, letos zaznamenalo vládní ANO, které registruje 2861 členů. Přes tisíc členů hlásí piráti.

Reklama

Výběr článků

Načítám