Hlavní obsah

ČSSD hlasovala nečekaně proti ANO. Chvojka krok hájí, Faltýnka překvapil

Novinky, Jan Menšík, Klára Beranová

Pirátský návrh zakázat klecové chovy od roku 2027 prošel v úterý Sněmovnou překvapivě i díky poslancům ČSSD. Ti hlasovali proti koaličnímu hnutí ANO a jejich návrhu, což nebývá často zvykem, ale také proti doporučení vlastního ministra zemědělství. Podle šéfa poslaneckého klubu ČSSD Jana Chvojky návrh podpořili, protože ho měli za správný. Hlasování zaskočilo také šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Faltýnek (vlevo) a Jan Chvojka na jednání Poslanecké sněmovny. V pozadí vpravo Kateřina Valachová (ČSSD)

Článek

Sociálně-demokratičtí poslanci nejprve ve středu ráno podpořili opoziční návrh na zařazení mimořádného bodu týkajícího se vládního boje s koronavirem a plnění dříve uložených povinností do odpoledního programu, i když v úterý hlasovali proti. V poledne pak i díky jejich hlasům prošel překvapivě návrh pirátského poslance Jana Pošváře, který zaručuje konec klecového chovu slepic od roku 2027.

Zákaz klecových chovů bude od roku 2027, odklepli poslanci

Domácí

Koaliční hnutí ANO přitom prosazovalo a hodlalo podpořit návrh svého poslance Martina Kolovratníka na provázání zákazu chovu s životností klecí nejdéle do roku 2033.

„Hlasovali jsme pro návrh, protože jsme ho měli za správný. Čím dřív začne zákaz klecových chovů platit, tím lépe. Sám premiér Babiš deklaroval, že podporuje takový návrh,” vysvětlil neobvyklý rozkol koaliční hlasovací mašinérie šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Ranní příklon k opozici pak Chvojka odůvodnil tím, že v úterý bylo pro ČSSD prioritou projednat „rouškovné”, což by zařazení bodu mohlo ohrozit. „Dnes prostor pro projednání mimořádného bodu je, a proto jsme návrh podpořili,” doplnil. Obdobně hovořil na plénu Sněmovny také šéf strany Jan Hamáček.

Nad tím se ale pozastavil pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík na Twitteru.

Faltýnek: Asi je naši zemědělci nezajímají

Středeční počínání koaličních poslanců překvapilo také předsedu poslaneckého klubu a místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, který po celou dobu dosavadního legislativního procesu a projednávání v zemědělském výboru prosazoval zachování klecového chovu, a vypadalo to, že se mu to daří.

„Asi je naši zemědělci a jejich problémy vůbec nezajímají, překvapilo mě, že nerespektovali návrh vlastního ministra,” reagoval Faltýnek na dotaz Novinek, jak chápe hlasování zákonodárců ČSSD.

Podle něj schválení zákona, aniž by to bylo řešeno nějak celounijně, způsobí, že na trhu budou výrazně znevýhodněni čeští výrobci a farmáři. „Domnívám se, že aby měl takovýto zákaz smysl, tak by musel být celounijní povahy, protože se pohybujeme na celoevropském volném trhu. Toto rozhodnutí povede k masivním dovozům klecových vajec do naší země z Polska a dalších zemí,” osvětlil svůj postoj Faltýnek s tím, že i přesto byl klub ochotný podpořit Kolovratníkův návrh.

Ve Sněmovně se strhla ostrá hádka o slepice

Ekonomika

Na to upozorňoval i ministr zemědělství Miroslav Toman, který plánoval otázku zákazu klecového chovu nosnic řešit na evropské půdě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám