Hlavní obsah

Covid krize je za námi, prohlásil Vojtěch

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Covid krize je za námi, prohlásil na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nyní se podle něj jeho resort musí zaměřit na finanční stabilitu českého zdravotnictví a připravuje změnu úhradové vyhlášky.

TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

„Podařilo se nám bez problému naše zdravotnictví provést touto krizí. Covid krize je za námi a potřebujeme se podívat na to, co je před námi,” řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Jde podle něj především o zajištění stability zdravotnictví s ohledem na finanční situaci jednotlivých nemocnic a dalších zdravotnických zařízení. „Potřebujeme vyřešit, aby nedošlo k výpadku příjmů, a stabilizovat náklady, které v souvislosti s nákazou koronavirem vznikly,“ uvedl Vojtěch.

Vláda dál uvolnila pravidla pro používání roušek

Domácí

Ministerstvo pod jeho vedením zajistí změnu úhradové vyhlášky, díky čemuž by se měly dostat peníze do zdravotnických zařízení.

Až 8 miliard navíc

Týká se to celkem 14 oblastí a bude se to vztahovat na všechny, kteří jsou placeni ze zdravotního pojištění. Peníze by se tak měly dostat krajským i městských nemocnicím, záchranné službě i dalším zdravotnickým zařízením.

Celkový výpadek příjmů poskytovatelů zdravotní péče kvůli omezením v důsledku epidemie koronaviru dosáhne podle Vojtěcha zhruba 30,5 miliardy korun.

V současné době je naplánováno, že zdravotnictví pojišťovnám na tyto úhrady na zdravotní pojištění dá 365 miliard korun. To podle Vojtěcha zůstane, ale ministerstvo chce dát 8 miliard navíc.

Testy na hranicích nebudou povinné od 8. června, navrhne Vojtěch

Domácí

„Navíc tam bude pět miliard korun, které byly spojené s nákazou covid-19. Jde tak celkově o 370 miliard. Plus máme připravený bonus tři miliardy pro nadprodukci,“ doplnil Vojtěch.

Celkově resort počítá podle průvodní zprávy k návrhu s přímou kompenzací ve výši 27 miliard. Rozdíl mají podle návrhu nemocnice dohnat zvýšením činnosti do konce roku.

Změnou úhradové vyhlášky by se ve stavu legislativní nouze měla příští týden zabývat Poslanecká sněmovna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám