Hlavní obsah

Co se od soboty mění v opatřeních

Novinky, jas

Vláda přistoupila od soboty k další změně hygienických pravidel, která platí v souvislosti s šířením koronaviru. Nejzásadnější změna se týká dětí, které se vracejí po dovolené s rodiči ze zemí se zvýšeným rizikem. Změny doznalo i mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví o povinné ochraně dýchacích cest. Stávající zrušil Nejvyšší správní soud. Další uvolnění opatření bude od neděle.

Foto: Profimedia.cz

Děti od šesti do 12 let mohou test na koronavirus podstoupit až v ČR.

Článek

Děti od 6 do 12 let, které pobývaly v zemích s vysokým a velmi vysokým rizikem, nebudou potřebovat při překročení hranic platný PCR test a nebudou muset být minimálně pět dnů v sebeizolaci před absolvováním povinného PCR testu po příjezdu do ČR.

Tento test sice podstoupit i nadále musí, mohou se však nechat otestovat ihned po příjezdu.

Lidé, kteří budou mít od lékaře potvrzení, nemusí ze zdravotních důvodů nosit předepsanou ochranu dýchacích cest tam, kde je jinak povinná. Měli by to mít uvedeno v lékařském potvrzení a rovněž to má být uvedeno v jejich lékařské dokumentaci, aby to bylo kontrolovatelné.

Cestovatelská mapa znovu změní barvy, Dánsko a Francie zčervenají

Domácí

„Tyto osoby jsou však povinny mít nasazen jiný ochranný prostředek dýchacích cest podle tohoto opatření, který je v lékařském potvrzení specifikován, vyjma případů, kdy je v lékařském potvrzení výslovně uvedeno, že dotyčná osoba nemůže mít nasazen jakýkoli ochranný prostředek dýchacích cest,” uvádí nařízení.

Respirátory zůstávají. Ministerstvo stihlo opravit opatření

Domácí

Povinné respirátory, případně ekvivalentní ochranné prostředky i nadále zůstávají ve vnitřních prostorech budov, v MHD i na dalších místech, jako tomu bylo doposud.

Další změny od 1. srpna

Další opatření se uvolní v neděli, kdy se například zvýší limity na počty lidí v bazénech či zoologických zahradách. A zvýší se i kapacity pro účast na sportovních a kulturních akcích. Na diskotéch a klubech bude také povoleno tančit.

PŘEHLEDNĚ: Jak se bude dál rozvolňovat

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám