Hlavní obsah

Cestovatelská mapa znovu změní barvy, Dánsko a Francie zčervenají

Novinky, jas

Od pondělí se opět mění mapa cestovatele. Ministerstvo zdravotnictví s odkazem na data z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) oznámilo, že Dánsko a Francie se z kategorie zemí se středním rizikem přesunou mezi vysoce rizikové.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V tmavě červené kategorii, která značí velmi vysoké riziko, bude Andorra. Oranžový bude Island, Itálie a Švýcarsko. Tato barva je určena pro země se středním rizikem. Naopak Lichtenštejnsko se nově zařadí mezi zelené země s nízkým rizikem nákazy.

Při návratu ze zemí zelené a oranžové kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář a před vstupem na území ČR nebo nejpozději do pěti dní po návratu musí lidé podstoupit antigenní nebo RT-PCR test.

Pro země z červené a tmavě červené kategorie platí při návratu stejná pravidla. Pokud se turista vrací z těchto zemí a nemá ukončené očkování nebo v posledním půlroce neprodělal covid, musí ještě před návratem do Česka podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použije hromadnou dopravu (letadlo, vlak, autobus).

Plně naočkovaní cestovatelé z EU nemusí v Británii do karantény

Zahraniční

Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do Česka PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné, aby zůstaly v samoizolaci.

Od soboty se mění podmínky návratu dětí od 6 do 12 let ze zemí s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy. Dětem bude po příjezdu stačit absolvovat do 5 dnů PCR test. Pokud bude výsledek negativní, nemusí již potom podstoupit samoizolaci. Zároveň nemusí podstupovat test před příjezdem.

Zelená kategorie
Albánie, Bulharsko, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Černá Hora, Kosovo, Lotyšsko, Litva, Lichtenštejnsko, Maďarsko, Německo, Norsko, Polsko, Rakousko, San Marino, Severní Makedonie, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Švédsko a Vatikánský městský stát. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Brunej, Hongkong, Izrael, Japonsko, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Libanon, Macao, Nový Zéland, Saúdská Arábie, Singapur, USA nebo Tchaj-wan
Oranžová kategorie
Belgie, Estonsko, Island, Itálie, Finsko, Švýcarsko a ostrov Madeira
Červená kategorie
Dánsko, Irsko, Francie, Malta, Monako, Řecko, Lucembursko, Kanárské ostrovy a Portugalsko vč. Azorských ostrovů
Tmavě červená kategorie
ostatní země

Reklama

Výběr článků

Načítám