Hlavní obsah

Co by platilo po konci nouzového stavu? Kraj seznámil obce s tabulkou

Právo, Novinky, kov, lž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I po konci nouzového stavu měly být školy a hotely zavřené a restaurace by dál prodávaly pouze z okýnka. Naopak neměly by být zavřené obchody a skončit by mělo také omezení pohybu. Tak to alespoň vyplývá z tabulky, kterou dostaly v týdnu kraje na jednání s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (ANO). Ústecký kraj s ní seznámil některé obce.

Foto: Facebook

Ministerská tabulka s opatřeními

Článek

Na tabulku upozornili uživatelé sociálních sítí s tím, že přišla do Loun z ústeckého krajského úřadu. Ten její autentičnost potvrdil.

„Seznámili jsme s ní starosty obcí s rozšířenou působností při našem on-line jednání, aby byli informováni, co by nastalo, kdyby nouzový stav přestal platit. A pan starosta Loun ji zřejmě zveřejnil na sociální síti,“ uvedl mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf.

Hejtmani mluví o otevírání škol, obchodů či skiareálů

Domácí

S tabulkou předstoupil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) před hejtmany ve čtvrtek při prvním jednání s kraji. Píše se v ní třeba, že se nezmění opatření u škol, restaurací nebo nošení roušek a naopak by mohly otevřít obchody, tržiště nebo skiareály.

Třeba u svateb a pohřbů se ovšem na jedné straně píše, že „BUDOU omezeny stejně” a na druhé, že „NEBUDOU omezeny”.

„Jedná se o tabulku, která informuje, jaká opatření by mohla platit, nebo naopak platit nebudou v případě, pokud by skončila platnost nouzového stavu. Případně, která opatření by bylo možné překlopit například do zákona o ochraně veřejného zdraví,“ dodal Volf.

Po čtvrtečním odmítnutí Sněmovnou mohla vláda vyhlásit další nouzový stav právě na žádost krajů, k čemuž by mělo nakonec dojít.

Všichni hejtmani požádají o nouzový stav. Chtějí návrat dětí do škol

Domácí

Ústecký kraj, který vede Jan Schiller (ANO), byl jedním z těch, kdo dávali dopředu najevo, že by měl být nouzový stav prodloužen. Řešilo se pouze, zda na měsíc nebo na 14 dní.

S tabulkou ministerstva zdravotnictví byli seznámeni i ostatní hejtmani. „Starostům měst a obcí jsme ji ale nezasílali,“ uvedl pro Právo mluvčí krajského úřadu v Hradci Králové Dan Lechmann.

Reklama

Výběr článků

Načítám