Hlavní obsah

Všichni hejtmani požádají o nouzový stav. Chtějí návrat dětí do škol

Novinky, lž, pem, vtk, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hejtmani se v neděli dohodli, že vládu požádají o vyhlášení nouzového stavu. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) upřesnil, že hejtmani požádají o nouzový stav na 14 dní a že prioritou bude návrat dětí do škol.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (vlevo) a hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek

Článek

„Dnes jsme se dohodli na tom, že všichni hejtmani požádáme o vyhlášení nouzového stavu. Je to v daný okamžik jediná cesta, jak zvládnout krizový stav v naší zemi,” napsal na Twitter moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Stávající nouzový stav vyprší úderem nedělní půlnoci. Hejtmani jednali o podmínkách, za nichž by požádali o vyhlášení nového nouzového stavu, dopoledne s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO).

Hejtmani mluví o otevírání škol, obchodů či skiareálů

Domácí

Obě strany si měly přivést své epidemické experty a probrat opatření, která podle názoru hejtmanů nejsou správná nebo logická.

Jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS) uvedl, že hejtmani žádají, aby se k 1. březnu vrátily děti do škol a firmy začaly testovat.

Pardubický hejtman poznamenal. že kraje požadují, aby vláda sdělila veřejnosti plán pro příští dny a týdny, co se týká uvolnění některých opatření.

„Jedná se především o návrat maturitních ročníků a 9. tříd do škol od 1. března za jasně daných podmínek testování,“ uvedl Netolický (ČSSD) s tím, že hejtmani zároveň chtějí umožnit očkování pedagogických pracovníků a jejich registraci přes centrální rezervační systém a uvolnění v oblasti obchodu a služeb za dodržení jasně stanovených hygienických podmínek.

„To by mělo být v nejbližších dnech upřesněno a stanoveno. Stejné by to mělo být s kulturou a venkovním amatérským sportem,“ dodal Netolický.

Foto: Pardubický kraj

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) během on-line jednání s vládou

Naopak potvrdil, že vláda v tuto chvíli neuvažuje o zrušení zákazu nočního vycházení. Naopak má být již od pondělí zrušeno omezení úředních hodin institucí veřejné správy.

„Zároveň považujeme za důležité, aby byl v co nejkratší době projednán pandemický zákon a vláda se domluvila s opozicí na dalším jednotném postupu,“ doplnil hejtman.

„Jedná se o těžce dosaženou dohodu všech hejtmanů a hejtmanek, která je ale v současné těžké epidemiologické situaci v naší zemi tím nejlepším možným řešením,“ okomentoval výsledek jednání Martin Půta (SLK), hejtman Libereckého kraje.

„Nouzový stav je jediným řešením, které kraji dává jakousi jistotu, že může zvládnout pandemii. Přináší jednoznačnou podporu státu, ať už v podobě přijímaných opatření či řízení konkrétních procesů. Výhodnější je to pro kraj i finančně. Jinou volbu, než požádat o vyhlášení dalšího nouzového stavu, jsme neměli,“ řekl Právu v neděli zlínský hejtman Radim Holiš (ANO).

Školy otevřít od března, úřady hned. Na čem se vláda dohodla s kraji

Domácí

„Rozhodl vývoj epidemiologické situace. Potřebujeme silný nástroj na zvládnutí dalšího přicházejícího nárůstu počtu nemocných. Převážila obava, že stav nebezpečí jím v případě dalšího zhoršení nemusí být. Vidíme červenou Českou republiku na mapě Evropy, víme, že situace u nás je přetěžká,“ uvedl olomoucký Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Vyhlášení nového nouzového stavu je podle něj už jen technickou věcí. Podmínky, které by vláda měla splnit, hejtmani nestanovili. „Nepřísluší nám to a ani jsme to nechtěli. Dohodli jsme se na znění společného prohlášení, kde jsou určité body. Některé jsou jen konstatování, jiné představují už dohodnuté, například zrušení otevíracích dob na úřadech. To byl nesmysl, který vše zhoršoval, nikoliv zlepšoval. Když se občané na úřady nahrnuli v užším termínu, spíše to zvýšilo nebezpečí nákazy,“ vysvětlil Suchánek.

Vystrčil: Opětovné vyhlášení nouzového stavu by teď bylo protiústavní

Domácí

Následovat by pak mělo i uvolnění venkovních sportovních aktivit. „Tady to nemáme specifikované časově. Vláda musí připravit plán, jak to udělat postupně,“ podotkl Suchánek.

Termín vyhlášení nového nouzového stavu je podle něj výhradně na vládě. „Myslím, že to budou směřovat ještě k dnešku,“ dodal.

Opravdu jsme nečekali, že vláda přijde s nulovým návrhem, říká hejtman Grolich

Domácí

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) považuje za podstatné, že se všichni hejtmani rozhodli zvolit jednotný postup. Zdůraznil, že vláda dostává čas na přípravu změn, které jsou již nutné.

„Je tu krize důvěry. Lidé nevěří opatřením. Lidé nevěří vládě. Minulý týden se ukázalo, že není důvěra ani ve Sněmovně. Pokud vláda vyhlásí nouzový stav podle svého, tak ztratí i tu poslední důvěru, a to důvěru hejtmanů,“ uvedl Grolich k úvahám, zda budou splněny požadavky hejtmanů.

Pokud podle něj nebude schopna vše beze zbytku splnit, mělo by prý dalším krokem být hlasování o důvěře vlády.

Ministr vnitra Hamáček děkoval hejtmanům za korektní a věcné jednání.

„Dohodli jsme se na dalším společném postupu v situaci, která je z epidemiologkého hlediska velmi složitá. Při pokračování nouzového stavu je priorita návrat dětí do škol, úpravy opatření budeme průběžně konzultovat s kraji,” napsal na Twitteru.

O dalším postupu bude odpoledne jednat vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám