Hlavní obsah

Cizinci z průmyslových zón po večerech řádí. Vnitro to chce řešit

Právo, Radim Vaculík

V posledních měsících vzrostl počet cizinců pracujících v českých průmyslových zónách. Paralelně s tím i drobná kriminalita a přestupky páchané především zahraničními zaměstnanci z Polska a Ukrajiny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Například v Kvasinách, kde má svůj výrobní závod automobilka Škoda, vzrostl počet přestupků spáchaných cizinci loni hned o 419 procent proti předchozímu roku.

Vyplývá to ze statistik, které ve středu Právu poskytlo ministerstvo vnitra s tím, že velkou roli hrál v těchto případech i alkohol.

Šéf resortu Milan Chovanec (ČSSD) proto svolal na čtvrtek schůzku se zástupci Kvasin, Rychnova, hejtmany Královéhradeckého, ale i Plzeňského kraje a s primátorem Plzně, kde řeší problém s rostoucí kriminalitou cizinců v průmyslové zóně Borská pole.

Pro mě není přijatelné, aby se lidé báli vyjít na ulici
ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

A jen u jednání nemíní skončit. Jak řekl Právu, s policií i místními samosprávami či celníky a dalšími resorty řešícími zaměstnávání cizinců budou v nejbližší době nejkritičtější místa cíleně kontrolovat. Navíc tam posílí hlídkovou službu z řad státní i městské policie.

Nejčastěji jde o dopravní přestupky

Zhoršení situace se zahraničními zaměstnanci se týká pouze poslední doby a z údajů vnitra na druhou stranu vyplývá, že většinu deliktů z celkových statistik mají na svědomí i nadále Češi.

„Pro mě není přijatelné, aby se lidé báli vyjít na ulici proto, že se tam někdo rozhodne povykovat, a to včetně dopravních přestupků, kdy ti cizinci nedodržují předpisy a jezdí po městě závratnou rychlostí,“ řekl Právu Chovanec. Právě dopravní přestupky jsou podle jeho úřadu nejčastějším prohřeškem cizinců ve zmiňovaných lokalitách.

Pokřikují na ženy

Jde zhruba o polovinu ze všech zaznamenaných protiprávních jednání. Další v řadě (zhruba 20 až 30 procent) jsou přestupky proti majetku, následují ty proti občanskému soužití (10 až 20 procent) a proti veřejnému pořádku (necelých 10 procent).

„Kromě dopravy je problém s rušením nočního klidu, veřejného pořádku, obtěžováním některých lidí, kterého se většinou dopouštějí muži různým pokřikováním na ženy. Chci, aby se lidé cítili bezpečně a nebáli se bavit,“ upřesnil Chovanec.

Podle Chovance je potřeba řešit případný příchod dalších deseti tisíc zaměstnanců do ČR tak, jak to prý požadují a plánují zaměstnavatelé, když už teď je problém s těmi dosavadními.

Doplnil, že v případě Plzně vloni vzrostl počet nezákonností páchaných cizinci o více než polovinu, ze 443 na 675 přestupků proti roku 2015. Celkem se však loni v tomto městě stalo téměř 5000 přestupků, takže většími výtečníky zůstávají i nadále domácí.

„U Kvasin je to dokonce o více než 400 procent (z 83 na 431 přestupků – pozn. red.). A my chceme ještě před tím, než k nám přijde za prací další větší počet cizinců, nastavit po debatě s dotčenými kraji a obcemi, ale i zaměstnavateli jasná pravidla hry,“ uvedl Chovanec.

Zapojit se musí i zaměstnavatelé

Společenskou zodpovědnost podle něj nesou mimo jiné právě firmy, do kterých zahraniční zaměstnanci přicházejí, i ubytovatelé, u nichž bydlí. Proto se i s nimi chce dohodnout na dalším postupu, třeba v rámci chystané stálé pracovní skupiny.

Upozornil, že nynější zaměření na Plzeňsko a Rychnovsko je pouze pilotním projektem – jde prý o problém i v jiných krajích napříč celou ČR, např. v různých vyloučených lokalitách, na které se vnitro míní postupně zaměřit.

Chovanec bude požadovat po velkých firmách v kritických lokalitách, aby v okamžiku, kdy jejich zahraniční pracovník přestoupí zákon, přišel o práci a nesměl být již na území ČR zaměstnán.

Reklama

Výběr článků

Načítám