Hlavní obsah

Cisterciáci nemusí vracet pozemky z restitucí

Právo, Pavel Orholz

Cisterciácké opatství Vyšší Brod nemusí podle rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicích vracet 1100 hektarů lesních a zemědělských pozemků z restitucí. Navrácení požadoval Státní pozemkový úřad.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Klášter ve Vyšším Brodě

Článek

Právu zatím nepravomocné rozhodnutí potvrdil představený vyšebrodského kláštera Justin Berka. „Moc děkujeme za to Pánu Bohu a také rozhodnutí soudců. Navrátilo to v nás víru v právní systém. My jsme kolaboranti nebyli, my jsme byli oběti nacismu, což můžeme doložit,“ uvedl Berka.

Státní pozemkový úřad může proti rozhodnutí podat ještě kasační stížnost. „Rozhodnutí krajského soudu je pro nás důležité i z toho důvodu, že můžeme na těchto lesích hospodařit a dvanáct zaměstnanců se nemusí obávat o práci,“ konstatoval Berka. Pozemky jsou podle něho zásadní při budování kláštera.

Cisterciáci už přišli v říjnu na základě rozhodnutí pražského Vrchního soudu o 2084 hektarů lesa. Soud tehdy v pravomocném rozsudku uvedl, že lesy stát zkonfiskoval na základě Benešových dekretů. „Kvůli tomuto rozsudku jsme museli propouštět lidi. Je to nespravedlnost a podali jsme ústavní stížnost,“ podotkl Berka s tím, že se jedná o majetek, který nejdříve cisterciákům ukradli nacisti a pak komunisti. „Věřím, že pravda i v tomto případě vyjde najevo,“ dodal Berka.

Soud: Cisterciáci z Vyššího Brodu nemají nárok na 2000 hektarů státních lesů

Stalo se

Cisterciácké opatství bylo ve Vyšším Brodě založeno Rožmberkem Petrem Vokem ve druhé polovině 13. století. Po vzniku Československa přišel klášter po pozemkové reformě o většinu statků. Za nacismu obsadilo budovy gestapo. Komunisté klášter v roce 1950 zrušili, obnoven byl v roce 1990. V současné době jsou tam k vidění například Madona vyšebrodská, nebo Závišův kříž. Ročně klášter navštíví asi třicet tisíc lidí.

Reklama

Související články

Cisterciáci musí vrátit státu tisíce hektarů

Vlastním uším nevěřil převor cisterciáckého kláštera ve Vyšším Brodu Justin Jan Berka, když v únoru slyšel ortel Vrchního soudu v Praze. Ten řekl, že mniši...

Cisterciáci lesy prohráli, zbývá jim ÚS

Cisterciáci z Vyššího Brodu neuspěli s dovoláním u Nejvyššího soudu (NS) a nedostanou zpět 2048 hektarů šumavských lesů. Podle soudu majetek mnichům nepatří,...

Výběr článků

Načítám