Hlavní obsah

Cisterciáci lesy prohráli, zbývá jim ÚS

Právo, Oldřich Danda

Cisterciáci z Vyššího Brodu neuspěli s dovoláním u Nejvyššího soudu (NS) a nedostanou zpět 2048 hektarů šumavských lesů. Podle soudu majetek mnichům nepatří, protože o něj po válce přišli na základě Benešových dekretů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lesní pozemky, které klášter získal zpět v restitucích v roce 2017, mniši museli vrátit Lesům ČR už na jaře na základě rozhodnutí pražského Vrchního soudu. Klášter se chce dál bránit u Ústavního soudu.

Lesy nechtěly v restitucích pozemky vydat, to učinil až Státní pozemkový úřad ve správním řízení. Lesy ČR toto rozhodnutí ale napadly u soudu. „Z archivních dokumentů plyne, že šlo o konfiskaci na základě Benešových dekretů, a majetek tedy patří státu,“ komentoval rozhodnutí soudu generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Předseda senátu NS Zdeněk Sajdl v rozsudku, který má Právo k dispozici, odmítá argumentaci cisterciáků, že v jejich případě byly dekrety komunistickým režimem zneužity, protože ke konfiskaci došlo až po 25. únoru 1948. Podle něj právním důvodem konfiskace majetku podle dekretů 12 a 108 byly dekrety samotné.

„Ke konfiskaci docházelo tudíž k datu jejich účinnosti (23. 6. 1945 a 30. 10. 1945), k němuž se předmětné nemovitosti staly majetkem čs. státu, přičemž následné konfiskační rozhodnutí mělo již jen deklaratorní charakter,“ napsal soudce.

To je parodie na právo a spravedlnost
advokát Tomáš Holas

To je podle advokáta cisterciáků Tomáše Holase absurdní argumentace, protože existuje řada dokumentů a rozhodnutí tehdejší úřadů i vlády, že na cisterciácký majetek se dekrety používat nebudou. „Všechny rozhodující instituce se po roce 1945 postavily za restituci cisterciáků. Zemský národní výbor, nejvyšší autorita ve věci dekretů, vydal rozhodnutí, že má být majetek konfiskovaný Německou říší cisterciákům vrácen,“ řekl Právu Holas.

Paradoxní podle něj je, že soudce o pár odstavců dál přiznává, že stát převzal majetek na základě vyhlášky ONV v Kaplici z 6. 3. 1948 a výměru Zemského národního výboru v Praze z 16. 9. 1948. „To je parodie na právo a spravedlnost,“ dodal.

Soud: Cisterciáci z Vyššího Brodu nemají nárok na 2000 hektarů státních lesů

Stalo se

Převor kláštera Jan Justin Berka rozhodnutí soudu také považuje za nespravedlnost, protože cisterciáci byli vůči čs. státu loajální a bojovali proti nacistům a řada z nich zahynula v koncentrácích.

„Bohužel Ústavní soud bude trvat dlouho, tak budeme muset propouštět. Snažil jsem se lesáky udržet, co to šlo, ale už je nebudeme mít z čeho platit,“ řekl Právu Berka. O místo podle něj přijde pět lesníků a o spoustu práce místní živnostníci, kteří pro klášter v lesích pracovali.

Podle převora to zásadně naruší opravy kláštera, protože nebudou mít peníze na předfinancování dotací. Vzhledem k tomu, že původně získali velký majetek, nemají mniši z Vyššího Brodu nárok na finanční restituci. „Tu dostávají hlavně biskupství a my jsme to dostali naturálně,“ dodal převor.

Berka nevěří, že Lesy ČR se budou o vrácené lesy starat. „Co jsme jim předali, tak na tom nedělají, protože nemají lidi,“ řekl. S tím nesouhlasí Pavel Kub, ředitel krajského ředitelství Lesů ČR v Českých Budějovicích. „Do konce roku chceme na této ploše vytěžit asi 8000 metrů krychlových dřeva poškozeného kůrovcem. Zatím jsme zpracovali tři a půl tisíce,“ řekl Kub.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám