Hlavní obsah

Čísla kvapem míří k otevření restaurací a bazénů

Novinky, jas

Klíčový ukazatel vývoje epidemie, týdenní průměr počtu nakažených na 100 000 obyvatel, v posledních dnech poměrně rychle klesá a ve čtvrtek se celorepublikově dostal na počet 58 případů. Koncem týdne by se tak tímto tempem poklesu mohl reálně dostat pod hranici 50 případů. O urychlení rozvolňování může rozhodnout vláda. Nejbližší zasedání kabinetu je zítra.

Článek

To podle metodiky odpovídá pátému z šesti rozvolňovacích balíčků pro návrat do normálního života. Ten počítá například s otevřením vnitřních prostor restaurací, kin, divadel i bazénů a saun. Uvolnit by se měla ale i opatření pro vnitřní sportoviště.

Jak v pondělí rozhodla vláda, rozvolňovací opatření budou odlišná. Na základních školách od následujícího pondělí skončí rotační výuka, do lavic se vrátí středoškoláci a otevřou se hotely a penziony. Vnitřní prostory restaurací či bazény mají zatím smůlu.

Přehledně: Co přinese další rozvolnění

Domácí

V další vlně rozvolnění, o níž vláda hovořila v souvislosti s koncem května, je umožnění konání škol v přírodě či skupinových prohlídek památek.

Otevření vnitřních prostor restaurací, které se podle balíčků pojí s průměrnou týdenní incidencí 50 případů na 100 000 obyvatel, ministři zmiňovali až ve spojitosti s polovinou června.

Dva kraje koketují s balíčkem 6

Pokud bude slábnutí epidemie pokračovat, mohou být v polovině června celorepubliková čísla na úrovni, na niž se již nyní dostaly Karlovarský a Královéhradecký kraj, kde v týdenním průměru připadá 25 případů na 100 000.

Od této hodnoty se odvíjí opatření posledního, nejmírnějšího balíčku. Jejich reálnou podobu však veřejnost nezná, neboť se hovoří toliko o ochraně dýchacích cest a o opatřeních, jež „budou upřesněna“.

Další čtyři kraje se již nyní dostaly na úroveň týdenního průměru 50 a méně případů na 100 000 lidí. Vedle Plzeňského (34) jde o Pardubický (43) a Středočeský kraj (47) a rovněž o Prahu (50).

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Balíčky pro návrat zpět do normálního života

Nesoulad mezi přehlednou a předvídatelnou strategií rozvolňování, kterou vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) slibovala, a mezi reálnými kroky je zásadní a pro podnikatele i veřejnost matoucí.

Držte se plánu, jinak se vám to rozpadne, doporučuje MeSES vládě

Domácí

Tuto skutečnost opakovaně kritizovali členové mezioborové expertní skupiny MeSES, s níž ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) tento týden náhle ukončil spolupráci.

Anketa

Měla by vláda urychleně rozhodnout o otevření interiérů restaurací, bazénů apod.?
Ano
70,3 %
Ne
29,7 %
Celkem hlasovalo 7318 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám