Hlavní obsah

Držte se plánu, jinak se vám to rozpadne, doporučuje MeSES vládě

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Expertní mezioborová skupina MeSES nabádá vládu, aby se držela plánovaného systému balíčků pro rozvolnění opatření a nevkládala do něj výjimky. Za přípustnou změnu experti považují pouze návrat dětí do škol a obnovení prezenční výuky. Ovšem jen v některých krajích.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Doporučujeme v maximální možné míře dodržet obsah balíčků a obnovit pouze to, co je v balíčcích obsaženo,“ apelují odborníci na vládu s tím, že například ve 4. balíčku, který by bylo teoreticky možné realizovat od pondělí 17. května, by mělo být zachováno otevření zahrádek restaurací, venkovních kulturních akcí či částečné uvolnění ubytovacích kapacit.

S vlastní vizí rychlejšího otevírání kulturních akcí přišel minulý týden ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který by k uvedenému datu rád umožnil i vnitřní produkci.

Na venkovní akce až 700 lidí, dovnitř 400, ohlásil ministr plán od 17. května

Domácí

S podobnými plány experti nesouhlasí. „Pokud by došlo k přeřazení některých segmentů do dřívějších balíčků, motivuje to tlak na další výjimky a celý systém může erodovat,“ varovali s tím, že uvažovat lze jen o ojedinělých pilotních projektech.

Hromadné akce v květnu a červnu by podle MeSES měly být podmíněny ochranou dýchacích cest, konat by se měly pouze pro sedící a účastníci by měli být evidováni kvůli možnému dotrasování.

Rotační výuka skončí před prázdninami minimálně na 1. stupni, řekla opatrně Maláčová

Domácí

Co naopak MeSES podporuje, je obnovení prezenční výuky ve školách bez nutnosti rotace. Ovšem jen v některých krajích. A to za předpokladu, že studenti za sebou mají dva týdny rotační výuky, číslo R v kraji je nižší než 1 a incidence je nižší než 100 případů na 100 tisíc obyvatel za 7 dní.

Obecně experti doporučují spíše konzervativní přístup pro případ možného negativního vývoje. „Proto doporučujeme v každém balíčku začít na nižších hodnotách kapacity a obsazenosti (např. u hotelů, zahrádek, hromadných akcí apod.) a v případě pozitivního vývoje je postupně navyšovat,“ uvádí stanovisko.

Přehledně: Jak se bude rozvolňovat

Domácí

Pro případ zhoršení doporučují experti mít k dispozici dostatečné kapacity kvalitních testů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám