Hlavní obsah

Čínský velvyslanec půjde na kobereček, výhrůžky Vystrčilovi jsou za hranou

Novinky, ČTK, jz, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) si tento týden předvolá čínského velvyslance, aby od něj dostal vysvětlení výhrůžek na adresu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Šéf české diplomacie to řekl v pondělí krátce před odletem do Slovinska na Blendské strategické fórum.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Miloš Vystrčil vystoupil na obchodním fóru v Tchaj-pejiVideo: AP

 
Článek

Čínský ministr zahraničí Wang I řekl, že Peking přiměje Vystrčila „zaplatit vysokou cenu“ za porušení principu jedné Číny tím, že oficiálně navštívil Tchaj-wan.

„Není obvyklé volit takto příkrá a přímočará slova, ta se v diplomacii nepoužívají, já se proti tomu hodlám ohradit. Očekávám, že nám čínská strana ta slova vysvětlí, bylo to skutečně za hranou,“ řekl Petříček. Podle něj Česko dodržuje politiku jedné Číny a Vystrčilova cesta na Tchaj-wan na tom nic nemění.

Vystrčil na Tchaj-wanu řekl, že chce k cestě inspirovat další politiky

Domácí

Šéf Senátu přicestoval na Tchaj-wan se zhruba 90člennou delegací v neděli. Mezi jeho hlavní proklamované cíle patří posilování obchodních vztahů. Během návštěvy by měl jednat s předními tchajwanskými politiky. Setká se s ním tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, premiér Su Čen-čchang i jeho parlamentní protějšek Jou Si-kchun. Jednat bude i s několika ministry.

Vystrčil za návštěvu Tchaj-wanu zaplatí vysokou cenu, tvrdí Peking

Svět

Čína požaduje po všech zemích, s nimiž má diplomatické vztahy, aby se držely zásady jedné Číny. To mimo jiné znamená, že nemají navazovat mezistátní vztahy s Tchaj-wanem, který Peking považuje za svou odštěpeneckou provincii.

Vystrčil: Zasahuje to do vnitřních záležitostí ČR

„Mě samozřejmě to prohlášení mrzí, protože zasahuje do vnitřních záležitostí České republiky. Jsme svobodná země, která má zájem mít dobré vztahy se všemi, a já věřím, že tomu tak bude i přes to prohlášení,“ řekl Vystrčil. Tvrdí, že cesta nemá za cíl se proti někomu vymezovat.

Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan iniciovala Amerika, tvrdí deník čínské komunistické vlády

Svět

Čínský ministr zahraničí Wang I je známý svými drsnými prohlášeními. Ostrými slovy nešetřil ani tentokrát na adresu České republiky a druhého nejvyššího ústavního činitele.

„Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování a politický oportunismus,“ řekl Wang. Dodal, že zpochybňování zásady jedné Číny znamená „znepřátelit si 1,4 miliardy Číňanů“ a že čínská vláda a lid nebudou tolerovat takovou „otevřenou provokaci“ předsedy českého Senátu a protičínských sil, které stojí za ním.

Reklama

Výběr článků

Načítám