Hlavní obsah

Chladné léto prospělo borůvkám i houbám

Letošní léto bylo chladnější a deštivější než ta předchozí, kdy se počasí u nás blížilo téměř tomu středomořskému. Zahrádkáře letos mnohem víc trápily plísně na okurkách a rajčatech a papriky navíc leckde pořádně ani nestihly dozrát. Naopak neuvěřitelně velká byla letos nejenom v Krušných horách úroda borůvek a hub.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Klíšťat o něco přibylo, kůrovec takřka není, rozmnožili se ale slimáci. Tak ve zkratce hodnotí letošní léto meteorolog a pozorovatel přírody ze Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík.

„Letošní léto bylo takové, jaké má u nás být. Některým lidem se ale takové hodnocení nelíbí, protože si zvykli na slunečná léta 2015, 2017 a 2018,“ řekl Právu Kovařík.

Počet zamračených dní i srážek byl letos obecně o něco vyšší než v letech přecházejících. „To prospělo houbám, které zatím dál rostou. Leckdo si myslí, že houby potřebují k růstu jen vodu, ale to není úplně pravda. Houbové spory potřebují i sluneční svit,“ uvedl Kovařík.

I malé bedly umí způsobit velké problémy

Domácí

Kvůli častým dešťům nebyla dosud na západě Čech posečena část luk. „K usušení sena je třeba mít tři až deset dní beze srážek, a to se letos mnohokrát nepovedlo,“ řekl s tím, že suchý začátek září nabídl unikátní pohled, kdy se sekala tráva a zároveň sklízelo i obilí.

Podle Kovaříka se letos hodně namnožili slimáci i klíšťata, kůrovec se naopak dostal na minimum populace. „Kde byl, tam ho strom díky deštivému počasí ulil smolou,“ řekl s tím, že Krušné hory se doslova zazelenaly.

Starosti s plísněmi

Zahrádkáři měli po celé 
léto problémy s plísněmi na okurkách a na rajčatech. Každý den nejenom sklízeli úrodu, ale hlavně museli odštipovat nažloutlé listy, kterých bylo letos opravdu hodně.

Úroda obilí bude průměrná, zato máku se sklidí nejvíc za dekádu

Ekonomika

„Když se vytrhne keř rajčete a pověsí se vzhůru kořenem třeba ve stodole, rajčata dozrají i bez listí. Anebo je hospodyně dávají za okno dozrát,“ popsal Kovařík.

Horší je to s paprikami, kterých se letos sice urodilo, ale na západě Čech pořád nejsou dozrálé. „Papriky mají nejdelší vegetační dobu, takže už asi zcela dozrát nestihnou. Co holt červenec neuvaří, to srpen nedopeče. Ale mrazíky se zatím nechystají, takže do října je bude možné před sklizní ještě nechat ve sklenících,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám