Hlavní obsah

Chcete se soudit nebo rozvádět? Připravte si víc peněz. Vláda odklepla zdvojnásobení poplatků

Praha
Aktualizováno

Soudní spory s úřady i běžné civilní soudní podání se lidem prodraží. Vláda v pondělí schválila novelu z pera ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), která počítá s tím, že se některé soudní poplatky zdvojnásobí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Článek

Zvýšením poplatků chce vláda odradit lidi od toho, aby soudy zneužívali nebo aby uplatňovali nároky, které nemají šanci na úspěch. Podle resortu spravedlnosti by se lidé měli snažit vyřešit své spory mimosoudně – buď dohodou, nebo za pomoci mediátora.

Ministerstvo argumentuje také tím, že poslední plošné zvýšení poplatků nastalo v roce 2011.

Například poplatek za zahájení sporu vzroste z tisícikoruny na dva tisíce.

„Poplatky se devět let nezvyšovaly a neodpovídaly ekonomické situaci země. Důvodem bylo motivovat občany, aby nepodávali šikanózní žaloby,” hájila ministryně spravedlnosti Benešová.

„Chceme lidi přesvědčit, aby spory, které jdou řešit mimo soudy, aby je tak řešili,” dodal premiér Andrej Babiš (ANO).

Zdražit má i žádost o rozvod

Do argumentace ministerstva spravedlnosti, že zdražením chce motivovat lidi, aby své záležitosti řešili mimosoudně, úplně nezapadá plánované zdvojnásobení poplatku za žádost o rozvod. Ten vroste ze dvou na čtyři tisíce. Rozvod přitom jinak než u soudu řešit nelze, a to včetně tzv. nesporných rozvodů.

Na dvojnásobek vzroste i poplatek za návrh na zahájení řízení o vypořádání společného jmění manželů. Ten je v současnosti dva tisíce korun, od července by měl vzrůst na čtyři tisíce.

Poplatek u zjištění nebo popření rodičovství vzroste na 3000 korun.

Zdražují se i poplatky ve správním soudnictví, například podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu bude stát dvojnásobek, tedy 10 000 korun.

Předlohu nyní posoudí Sněmovna a poté ji ještě musí schválit Senát. Ministerstvo spravedlnosti počítá s tím, že se novela stihne schválit do léta a bude platit od července.

Anketa

Je podle vás správné rozhodnutí vlády zvedat soudní poplatky na dvojnásobek?
Ano
19,3 %
Ne
80,7 %
Celkem hlasovalo 5828 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám