Hlavní obsah

Chcete mě? po třech dekádách na ČT skončilo

Právo, Jana Perglerová

Legendární pořad České televize (ČT) Chcete mě?, který pomáhal opuštěným zvířatům v útulcích, zejména psům a kočkám dostat se k novým rodinám, skončil. Relace se vysílala v neděli 20. prosince ve 13 hodin na ČT 2 naposledy. Jeho spoluautorka, moderátorka a výrazná tvář, zpěvačka Marta Kubišová, je z toho smutná. S diváky se rozloučila v posledním pořadu prostřednictvím telefonu.

Foto: ČTK

Autorka a dlouholetá moderátorka pořadu Chcete mě? Marta Kubišová

Článek

„Je mi to líto. Lhala bych, kdybych tvrdila, že mě to nevzalo za srdce,“ svěřila se Právu Marta Kubišová. Zpěvačka a velká milovnice psů pořad před devětadvaceti lety vymyslela spolu se scenáristou Jiřím Šebánkem.

V režii Ladislava Daneše se Chcete mě? poprvé objevilo na obrazovce 3. května 1992.

Za týrání zvířat až milionové pokuty

Domácí

Kolika opuštěným čtyřnožcům od té doby její pořad pomohl, Marta Kubišová neví. Lze odhadnout, že jich byly tisíce. „Když byl v roce 1995 k moderování přizván Zdeněk Srstka, pořad diváky oslnil natolik, že se díky jemu povedlo umístit do rodin v krátkém čase pětačtyřicet zvířat,“ vyhledala v televizním archivu mluvčí ČT Karolína Blinková.

„O konci Chcete mě? jsem se dozvěděla během loňského léta. Z televize nám řekli, že pořad stagnuje a na jeho výrobu jsou peníze jen do Vánoc,“ řekla Právu zpěvačka. „Já už bych to nezvládla. Mám potíže s bolavými koleny, rozbily se mně zuby. Nemohla bych dlouho stát před kamerou,“ přiznala Kubišová.

ČT hledá jinou formu pomoci

Veřejnoprávní televize si je důležitosti pořadu vědoma a uvažuje pro budoucnost o jiné formě. „Řekli mně, že nějaký pořad o zvířátkách v nouzi by se vysílal, ale zřejmě přes internet,“ prozradila Kubišová. Chcete mě? moderovala sama Marta Kubišová do roku 1995, pak se k ní připojil herec, sportovec, kaskadér a moderátor Zdeněk Srstka a po jeho smrti se moderování v roce 2019 ujal herec a muzikant Petr Rajchert, který pořad uváděl už sám bez Kubišové až do jeho konce.

Neznámý tyran střílí v Kopřivnici po kočkách

Krimi

Za dlouhá léta, kdy byl pořad vysílán, se doba proměnila. „Zvířatům dnes pomáhají nalézt nové domovy samotné útulky a spolky prostřednictvím sociálních sítí. Proto samotná televizní nabídka zvířat již ztratila na své efektivitě,“ sdělila Právu Blinková.

Reklama

Výběr článků

Načítám