Hlavní obsah

Za týrání zvířat až milionové pokuty

Právo, sp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokuty za týrání zvířat se citelně zvýší. Stanovuje to novela zákona o ochraně zvířat proti týrání, jejíž převážná část začne platit od 1. února. Později se počítá také se zákazem drezury některých zvířat v cirkusech a se zrušením klecových chovů nosnic.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Norma zvyšuje pokuty za týrání na dvojnásobek, tedy až na jeden milion korun. Důvodem je zpřísnění trestů vězení za takové činy. Minimální pokuta za týrání zvířat v tzv. množírnách, tedy v chovech zaměřených na zisk, je stanovena na pět až 10 tisíc korun.

Neznámý tyran střílí v Kopřivnici po kočkách

Krimi

Ministerstvo zemědělství bude nově hradit obcím účelně vynaložené náklady spojené s umísťováním týraných zvířat do náhradní péče. Zakazuje se prodej psů, koček a primátů v obchodech se zvířaty.

Drezura v cirkusech má skončit za rok

Zákon také počítá s odškodněním pro majitele již zakázaných kožešinových farem, a to ve výši 3000 korun za norka a 3900 korun za lišku.

Novela přináší také zákaz drezury lidoopů, šelem a dalších druhů volně žijících zvířat v cirkusech a podobných zařízeních. Zpřísňuje též podmínky chovu vybraných velkých šelem a primátů. Účinnost těchto opatření je ale až od 1. ledna 2022. Od stejného data mají být všichni psi nově evidováni v centrální evidenci psů podle veterinárního zákona.

Cirkusy kvůli covidu dávají šelmy do útulků

Domácí

Podle novely mají být také zrušeny klecové chovy nosnic, a to od roku 2027. Obhájci zákazu argumentovali i tím, že obchodní řetězce chtějí od prodeje vajec z klecových chovů odstoupit nejpozději v roce 2025.

Reklama

Výběr článků

Načítám