Hlavní obsah

Chceme-li být svobodní, musíme být hrdí, píše Duka Zemanovi kvůli Vrběticím

Novinky, jas

Kardinál Dominik Duka ve čtvrtek zveřejnil dopis, který o den dříve adresoval prezidentovi Miloši Zemanovi v souvislosti s podezřením na zapojení ruských tajných služeb do výbuchu ve Vrběticích z roku 2014. Zemanovi, jenž dosud informace, které oznámil premiér Babiš a jež eskalují v diplomatickou přestřelku mezi ČR a Ruskem, nekomentoval, vzkázal, že nebudeme-li hovořit jedním hlasem, zůstaneme opuštění.

Foto: Milan Malíček, Právo

Arcibiskup pražský, kardinál Dominik Duka

Článek

„Ve společnosti, která je do určité míry frustrovaná a vyčerpaná dlouhou pandemií koronaviru, v situaci, kdy se v boji s ním odhalují naše povahy a charaktery, nás všechny šokovala zpráva o událostech sedm let starých. Vše nasvědčuje tomu, že byla z velké části odhalena pravda a my jsme tak konečně získali odpověď na otázku týkající se katastrofických výbuchů v muničních skladech ve Zlínském kraji,” uvedl Duka v dopise, který zveřejnil na svém blogu.

Kardinál si pokládá otázky po hledání jistot, přátelství a solidarity a připomíná nedostatek úcty a lidské vzájemnosti.

Prezident by mohl reagovat dříve, míní Babiš

Domácí

„Současné události nám ukazují, že chceme-li být svobodným a suverénním státem, musíme být sami hrdí – abychom dokázali chránit svou integritu a suverenitu,” pokračoval Duka a připomněl, že chceme-li počítat s pomocí a solidaritou, musíme plnit závazky a být zodpovědní.

„Nebudeme-li hovořit jednotným hlasem, budeme-li využívat jak pandemie koronaviru, tak i tohoto případu k vnitřním sporům, v nichž zapomínáme na společné dobro a na společný osud této země, našeho státu, pak musíme počítat s tím, že zůstaneme opuštění. O tom nás poučuje celá naše historie,” dodal kardinál a položil si otázku, zda „silnější má právo jednat se slabším mocensky, z pozice síly, anebo má povinnost respektovat jeho integritu a jeho práva”.

Na vyjádření prezidenta si týden počkáme

Domácí

Závěrem dopisu Duka připomněl, že v krizových dobách jsme vždy museli odložit spory a to, co nás rozdělovalo.

„Na závěr inspirován prezidentem Václavem Havlem dodávám: 'Sv. Ludmilo' přimlouvej se za nás, budeme to ještě potřebovat,” uzavřel Duka svůj list.

Zeman informace zveřejněné minulý týden v sobotu, jež vyústily ve vzájemné vyhošťování diplomatů s Ruskem, nekomentoval. Hrad se omezil pouze na konstatování, že je o krocích kabinetu informován a že ústavní činitelé jednají v součinnosti. Širší vyjádření má hlava státu poskytnout až v neděli.

Hrad mlží o počtech pracovníků na ambasádách

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám