Hlavní obsah

Česko vyřadí Španělsko z bezpečných zemí

Novinky, jas

Ministerstvo zdravotnictví v pátek potvrdilo, že vyřadí Španělsko od 24. srpna ze seznamu bezpečných zemí. Čeští turisté budou muset při návratu ze země předložit negativní test, nebo jít do karantény.

Článek

„Od pondělí 24. 8. 2020 dojde ke změnám pro české občany a cizince, kteří do České republiky přicestují ze Španělska,” oznámilo ministerstvo, které tak potvrdilo čtvrteční informaci.

Výjimku budou mít lidé mířící do ČR z Kanárských ostrovů, ti, kteří ve Španělsku pobývali po dobu kratší než 12 hodin, a děti mladší pěti let.

Ministerstvo zdravotnictví zařadí Španělsko mezi rizikové země

Domácí

Lidé budou muset po návratu kontaktovat telefonicky nebo elektronicky příslušnou krajskou hygienickou stanici a bezodkladně se na vlastní náklady podrobit testu na koronavirus. „Výsledek je pak nutné oznámit dané hygienické stanici nejpozději do 72 hodin od vstupu na území ČR,” upozornilo ministerstvo.

Do té doby musí lidé omezit pohyb venku a nosit ochranné prostředky dýchacích cest. Pokud se dotyční testu nepodrobí, musí na 14 dní do karantény.

Ve Španělsku v posledních dnech přibývalo i více než osm tisíc nových případů za den. V ČR se počty pohybují kolem tří set.

Ministerstvo zároveň oznámilo, že od pondělí 17. srpna  dojde ke změnám u povinností, které mají zaměstnavatelé zahraničních pracovníků.

Řecko zrušilo povinnost negativního testu pro české turisty

Domácí

„Nově bude nutné vyžadovat test po příjezdu zaměstnanců z Belgie a Malty. Tato povinnost trvá v případě příjezdu zaměstnanců z Bulharska, Lucemburska a Španělska,” oznámil resort. Opatření se už naopak nebude týkat zaměstnanců z Portugalska a Švédska.

V týdnu od 5. do 12. srpna  si nejvíce případů nákazy přivezli Češi z Chorvatska (71), Slovenska (10) a Polska (6). Španělsko a Malta následují se 4 případy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám