Hlavní obsah

Česko daruje Afghánistánu 140 miliónů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Osmdesát miliónů korun na podporu rozvojových programů, 60 miliónů na posílení armády a policie. Celkem 140 miliónů daruje česká vláda do konce roku 2017 Afghánistánu jako pomoc na zlepšování podmínek v zemi a při zajištění bezpečnosti.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Šedesát miliónů daruje česká vláda na posílení armády a policie v Afghánistánu.

Článek

Naplňuje tak svůj cíl pomáhat lidem v zemích, odkud prchá do Evropy nejvíce lidí. Vládě tento návrh, který má Právo k dispozici, předkládá ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), podle něhož se Česko k této pomoci zavázalo při různých bezpečnostních konferencích v minulosti.

„Musíme se angažovat dříve, musíme se angažovat v místech zdrojů a problémů,“ zdůraznil ministr. Již dříve Právu řekl, že ČR je připravena prostřednictvím rozvojových programů pomáhat udržet lidi v jejich vlasti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Potvrdil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Teprve tehdy, když země původu migrace budou schopny ochránit životy a majetek svých občanů a nabídnou jim perspektivu důstojného života, přestanou migranti možná riskovat smrt v poušti nebo na moři,“ řekl minulý týden Sobotka.

Každoroční pomoc

ČR již loni poslalo na rozvojové programy do Afghánistánu darem 20 miliónů korun. A stejné sumy bude posílat každoročně i nadále. Aby se peníze dostaly tam, kam mají, zvolila ČR cestu jistoty.

Protože politická i bezpečnostní situace v zemi neumožňuje příliš kontrolu použití financí, vybrala česká vláda jako zprostředkovatele Afghánský rekonstrukční svěřenecký fond.

Ten podle Zaorálkova návrhu nejlépe tomuto účelu vyhovuje, protože „financuje projekty v oblastech odpovídajících rozvojovým prioritám afghánské vlády – sektory vzdělávání, zdravotnictví, zemědělství, venkovského rozvoje, infrastruktury a dobrého vládnutí“.

Fond, který vznikl před třinácti lety, je navíc pod přímým dozorem Světové banky. Podle jeho internetových stránek od května 2013 dárci přispěli více než 6,3 miliardy dolarů na

rekonstrukční projekty po celé zemi.

ČR nemůže příliš mluvit do toho, jak se peníze použijí. Podle smlouvy s fondem může Česko ovlivnit pouze polovinu částky a vybírat přitom může pouze z projektů, které fond nabízí.

Po pěti miliónech tak putovalo na pomoc zemědělství, které je hlavním odvětvím v zemi, a na rozvoj dovedností. Podle letošního červnového hodnocení ambasády v Kábulu jde o dobře vynaložené peníze.

Napřesrok se rozhodne znovu

Dvacet miliónů korun poputuje od letoška na rozvoj bezpečnostních sil. K podpoře byla ČR vyzvána již v roce 2012. USA tehdy žádaly podporu pro Afghánce až do roku 2024. Většina zemí včetně ČR se zavázala jen do roku 2017 s tím, že o prodloužení rozhodnou později.

„Dar je vyjádřením přesvědčení ČR, že stabilita a rozvoj Afghánistánu, které závisí rovněž na udržitelnosti a akceschopnosti afghánských národních bezpečnostních sil, ovlivňují i bezpečnostní situaci ČR,“ zdůvodňuje dar ministr.

Peníze půjdou opět přes svěřenecké fondy. Tři čtvrtiny sumy budou určeny armádě, a to na vrtulníkové jednotky, a čtvrtina podpoří policejní síly. Na tomto rozdělení se shodly česká ambasáda v Kábulu a české ministerstvo obrany.

ČR již poskytla v roce 2007 afghánské armádě dar v hodnotě přes 600 miliónů, jehož součástí bylo i dvanáct pro Česko nepotřebných vrtulníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám