Hlavní obsah

Češi sází jako diví. Loni o polovinu víc než předloni

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chuť Čechů sázet se loni proti předchozímu roku výrazně zvýšila. Loni vsadili ve všech formách 389 miliard korun, to je zhruba o 55 procent víc než v roce 2018. Vyplaceno na výhrách bylo loni 353 miliard korun.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Uvádí to výroční zpráva o hazardním hraní v ČR za rok 2019, kterou v pondělí předloží k posouzení vládě premiér Andrej Babiš (ANO) a kterou má Právo k dispozici.

Celková výše sázek tak meziročně výrazně vzrostla z 250 miliard v roce 2018, v roce 2017 to bylo 224 miliard.

Heren ubylo, kasin přibylo

Za růstem je enormní zájem o technické hry v kamenných provozovnách i online. Počet povolení pro tyto hry v posledních deseti letech sice klesl, zvyšují se však vsazené částky. Jde o hru provozovanou prostřednictvím technického zařízení, které obsluhuje přímo sázející, např. o elektromechanickou ruletu a elektromechanické kostky.

Las Vegas chystá znovuotevření. Kasina ale značně osiří

Cestování

Největším zdrojem příjmů provozovatelů her jsou podle zprávy stále herny. Ty tvoří přes čtyřicet procent hazardního trhu, i když jejich počet výrazně poklesl. Zatímco před devíti lety bylo 8367 heren, koncem loňského roku už to bylo jen 1162. V počtu kasin, kterých bylo loni 580, je opačný trend než u heren. Během roku jich 32 přibylo.

Povolení provozovat hazard mělo loni 55 společností. Kvůli zpřísnění zákonů se technické a živé hry přesunuly právě do větších heren a do kasin.

Sázkaři mají nejvíce příležitostí v kamenných kancelářích na severu Moravy a na Olomoucku. Kurzoví sázkaři se ale postupně přesouvali na internet. Stát inkasoval na dani z hazardu loni 10,1 miliardy, což je o 400 milionů korun víc než v roce 2018. Technické hry se na těchto odvodech podílely šesti miliardami.

Nejvyšší dluh: sedm milionů

Kolik je v ČR lidí v kategorii problémového hráčství, se jen odhaduje. Podle zprávy ale ubývají, loni to bylo téměř 144 tisíc lidí, z nichž zhruba 74 tisíc je v tzv. vysokém riziku.

Podle údajů různých studií a od lékařů, u kterých končí lidé, kteří již svou vášeň k hazardu nezvládají, se problémoví hráči rekrutují z těch, kteří začali pravidelně hrát kolem pětadvaceti let, problémy jim začaly zhruba o tři roky později.

Soud potvrdil 17 let za vraždu ženy v herně ve Žďáru nad Sázavou

Krimi

Odbornou pomoc tito lidé poprvé vyhledávají po třicítce. Většina z nich začínala na automatech. V posledních letech začínají přibývat ti, kteří propadli kurzovému sázení nebo tzv. živým hrám, tedy třeba ruletě či kostkám.

S hráčstvím je spojeno popíjení alkoholu, kouření a užívání drog. V tomto směru vedou kuřáci. Mezi hráči je jich až sedmdesát procent. I když v hernách a kasinech platí zákaz kouření, velmi často se porušuje. „Výskyt užívání alkoholu je přibližně stejný jako v obecné populaci, výskyt kouření přibližně dvakrát a nelegálních drog několikanásobně vyšší než v obecné populaci,“ konstatuje zpráva pro vládu.

Lidé, kteří propadnou hazardu, se často dostávají do finančních problémů. Z těch, kteří se již ze závislosti na hraní léčí, má dluhy zhruba 90 procent. Podle zprávy byl průměrný dluh kolem 800 tisíc korun. Nejvyšší dosáhl sedmi milionů.

Jak frustrace ovlivňuje hazardní hráče

Muži

Většina z patologických hráčů do hry dávala celý svůj plat, někteří si na hru půjčovali u nebankovních domů. Podle zprávy v osmi procentech pak hráči získávali prostředky i kriminální činností. Polovina patologických hráčů se dopustila krádeže, následovaly podvody nebo zpronevěry. Třetina pak uvedla, že peníze mají z výroby nebo prodeje drog.

Rejstřík vyloučených už brzy

V letošním roce by měl začít fungovat rejstřík fyzických osob vyloučených z účasti na hazardních hrách. Již od dubna běží při ministerstvu financí zkušebně, spuštěn bude definitivně 20. prosince.

Zapisovat se do něj budou lidé, kteří se nesmějí účastnit hazardních her. Půjde o ty, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi, kteří jsou v úpadku, nebo kterým byl uložen zákaz nebo povinnost zdržet se hazardních her a sázek.

Tak přece. Ikonické rumunské kasino nakonec zachrání, opravy už začaly

Cestování

Registrováni budou i ti, komu bylo uloženo ochranné léčení spočívající v léčbě závislosti na hazardních hrách. Ti všichni do rejstříku budou zapisováni automaticky a provozovatelé nesmí tyto lidi do herny nebo kasina pustit ani jim nesmí umožnit zřídit herní účet.

O zápis mohou požádat i samotní hráči, kteří chtějí ochránit sami sebe před svou slabostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám