Hlavní obsah

Češi na poslední chvíli nakupovali v Německu zásoby

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik dnů a možná i týdnů nebudou mít Češi ode dneška možnost nakoupit potraviny či drogistické zboží v německých obchodech, pokud se na hranici neprokážou negativním testem na koronavirus. Řada lidí proto zejména z pohraničí vyrazila ve středu na nákupy k sousedům.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Lidé v Německu berou obchody útokem. Archivní snímek

Článek

Před supermarketem v německém Altenbergu se vystřídaly desítky aut s českou registrační značkou. Jejich majitelé měli jediný cíl. Pořídit do domácnosti vše potřebné, než Němci vystaví českým zákazníkům na hranici stopku.

Plný nákupní vozík překládal do kufru svého vozu pan Jiří z nedalekých Teplic. „Manželka mě zaúkolovala koupit něco do zásob, snad jsem na nic nezapomněl. Kdoví, kdy se sem zase dostaneme,“ usmál se hořce s rouškou na bradě vitální senior. Na nákupy za hranice jezdí pravidelně. „Zboží je zde kvalitnější, ale i cenově je to výhodnější,“ uvedl.

Většinu českých krajů Němci zařadí mezi rizikové oblasti

Koronavirus

Na kvalitu potravin nedají dopustit také manželé Paulusovi z Fojtovic, kteří do zdejšího marketu jezdí z obce na Teplicku již 15 let. „Jsme tady zvyklí nakupovat. Pokud budou hranice zavřené déle, nezbude nám nic jiného než nakoupit u nás doma. Snad se ale situace brzy zlepší,“ řekli Právu.

V totéž doufá Jarmila z Teplic. „Nedivím se Němcům, že chrání své občany. Počet nakažených u nás roste moc rychle,“ řekla Právu.

Po zařazení Česka, kromě Ústeckého a Moravskoslezského kraje, na německý seznam rizikových oblastí platí pro vstup do SRN povinnost předložit negativní test, nebo jít do karantény a rozboru se podrobit v Německu. Výjimky platí pro pendlery bez příznaků nemoci covid-19, řidiče kamionů či pro průjezd Německem.

Reklama

Výběr článků

Načítám