Hlavní obsah

Certifikát o očkování dostanou i lidé, kteří dostali vakcínu v zahraničí

Novinky, jas

Ministerstvo zdravotnictví od pondělí umožní získat evropský očkovací certifikát i lidem, kteří se nechali očkovat v některé ze zemí mimo Evropskou unii. Podmínkou je, že dotyční dostali očkovací látku, která byla schválena Evropskou lékovou agenturou.

Foto: Albert Gea, Reuters

Vakcíny společnosti Pfizer/Biontech. Ilustrační foto

Článek

„Chceme českým občanům očkovaným ve třetích zemích jednou ze čtyř vakcín, které jsou dostupná také v EU, zajistit stejné výhody, které jim přináší očkování v tuzemsku,” uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Lidé, kteří prokážou, že dostali vakcínu jinde, budou moci získat jednotný certifikát EU. K prokázání očkování bude nutné předložit certifikát o očkování vydaný ve třetí zemi v anglickém jazyce oprávněným subjektem. Jejich seznam ministerstvo zveřejní na webu.

Centra bez nutné registrace či druhá dávka na jiném místě. Stát chystá změny v očkování

Domácí

V certifikátu musí být uvedeny údaje o očkované osobě, podaném typu vakcíny a datu jejího podání. Musí být uveden subjekt, který certifikát vydal, a tyto údaje musí být možné ověřit dálkovým přístupem přímo z certifikátu.

„Pokud certifikát není ověřitelný, je nutné společně s certifikátem předložit jakýkoliv další doklad, který obsahuje informace, jež umožní ověřitelnost certifikátu. Například může jít o lékařskou zprávu, která bude obsahovat kontakt na dané zařízení, které očkování ve třetí zemi provedlo,” uvedlo ministerstvo.

Akceptovanými vakcínami budou očkovací látky od společností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson.

O vystavení certifikátu budou moci požádat čeští občané, občané EU s trvalým nebo přechodným pobytem na území ČR.

Certifikáty o očkování, testech a prodělání covidu: K čemu slouží a kde je stáhnout

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám