Hlavní obsah

Centra bez nutné registrace či druhá dávka na jiném místě. Stát chystá změny v očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát chystá změny v očkování proti covidu-19. V pondělí se v Praze otevřou první dvě očkovací centra, která budou moci využít i kolemjdoucí bez registrace. V plánu je také umožnit zájemcům přehlásit se pružně na druhou dávku vakcíny do jiného centra, než kde jim byla podána ta první.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zdravotníci budou v Praze zájemce bez registrace očkovat v obchodním centru Westfield Chodov a na hlavním nádraží. Obě místa ale budou určena jen pro dospělé.

Na Chodově se bude očkovat dvoudávkovou látkou Pfizer/BioNTech, na nádraží jednodávkovou vakcínou od firmy Johnson and Johnson.

Jako Hlava 22: certifikát nevyřešilo centrum ani linka 1221

Domácí

„V obchodním centru Westfield Chodov bude očkování zajišťovat očkovací tým nemocnice IKEM. Jejich provozní doba je v pracovních dnech 10:00 až 20:00, o víkendech pak do 19:00,” uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Na tomto místě by měli denně zvládnout naočkovat stovky lidí, dostavit se tam budou moci i samoplátci.

Nepodceňujte bolest na hrudi po očkování, upozorňuje SÚKL

Evropa

Provoz očkovacího místa v budově hlavního železničního nádraží zajistí týmy zdravotníků z fakultních nemocnic Bulovka a Motol. Denně by měly zvládnout naočkovat přes 100 lidí. Otevřeno tam bude každý den od 12:00 do 19:00.

Prostory na hlavním nádraží poskytla formou výpůjčky Správa železnic (SŽ). Finanční náklady na provoz půjdou podle správy za Bulovkou.

Očkovací místa budou označena žlutou a zelenou barvou podle národní kampaně na podporu očkování.

Druhou dávku na jiném místě?

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se centra bez registrace mohou rozšířit i do dalších krajů, pokud se osvědčí.

„Uvidíme, jak to bude fungovat a také jaký bude zájem. Poté bychom to mohli rozšiřovat i do jiných krajů,” řekl v rozhovoru pro Český rozhlas.

Babiš: Čeká nás horké léto. Hlavní je přesvědčit všechny lidi, aby se očkovali

Domácí

Ministerstvo podle něj zvažuje, že by se lidé v budoucnu mohli přehlásit na druhou dávku vakcíny i do jiného centra, než kde jim byla podána první dávka.

„Snažíme se celý systém udělat flexibilnější, přívětivější. Závisí to ale na logistice, nějak jsou naplánovány dodávky vakcín a podobně. Zatím to úplně možné nebylo vzhledem k tomu, že kapacity byly dosud poměrně nabité. V červenci se očkují hlavně druhé dávky, tak uvidíme, jak se to vyvine na konci měsíce,” uvedl Vojtěch.

Politici apelují, aby se lidé nechali očkovat proti covidu, aby populace získala kolektivní imunitu a koronavirus se přestal šířit.

Dušek: Podzimním lockdownům mohou zabránit mladí, naočkujte se

Domácí

Dokončené očkování proti covidu-19 má v Česku víc než třetina populace, přes 3,7 milionu lidí. Dalších 1,4 milionu obyvatel je očkováno částečně. Celkově zdravotníci v ČR podali zhruba 8,8 milionu dávek vakcín. Za pátek aplikovali 91 618 dávek, zhruba o 17 700 méně než předchozí týden, údaje se ale ještě zpětně zpravidla navyšují.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v sobotu uvedla, že Evropská unie doručila do členských států dostatek vakcín proti covidu-19 k naočkování 70 procent tamní dospělé populace a dodala, že komise je připravená státům doručit ještě další dávky.

„Členské státy nyní musí učinit vše pro navýšení vakcinace. Jedině pak budeme v bezpečí," uvedla von der Leyenová.

Reklama

Výběr článků

Načítám