Hlavní obsah

Blatný skončil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) končí ve funkci, krátce před jeho mimořádnou tiskovou konferencí to potvrdil premiér Andrej Babiš. Potvrdil zároveň, že jeho nástupcem se má stát stávající šéf Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze Petr Arenberger. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka má prezident Miloš Zeman nového ministra jmenovat už dnes v 11:30.

Blatný: Pan prezident mě dnes odvolalVideo: ČTK

 
Článek

„Chtěl bych vám sdělit, že mě pan prezident na žádost pana premiéra odvolal. Jako důvod beru politické rozhodnutí, na které má pan premiér právo,” sdělil Blatný ve středu.

Ještě v úterý přitom na otázky ohledně svého odvolání reagoval slovy, že o ničem takovém s ním premiér Andrej Babiš (ANO) nemluvil. Předseda vlády do poslední chvíle na otázky ohledně Blatného konce nereagoval. „Pan premiér mně zavolal včera ve večerních hodinách a požádal mě, abych za ním přijel na Úřad vlády, což jsem udělal, a tam jsme o této věci hovořili,” přiblížil Blatný okolnosti svého odvolání.

Mimořádná tisková konference Jana BlatnéhoVideo: ČTK

Končící ministr zdravotnictví uvedl, že má čisté svědomí. „Rozhodoval jsem se na základě dat a analýz. Dá se to interpretovat tak, že se i pan premiér domnívá, že jsme z nejhoršího venku,” dodal.

„Pokud se výrazně nezbrzdí dodávky vakcín, máme v létě vyhráno,“ řekl s tím, že tou dobou bude proočkováno 70 procent populace.

Zeman chce hlavu Blatného, Petříčka i šéfky SÚKL

Domácí

„Stál jsem za používáním pouze schválených vakcín. Jen tak můžu zaručit, že lidem pomohou. Stejně tak je to i s léky,” uvedl Blatný, jehož odvolání požadoval prezident Miloš Zeman s odůvodněním, že odmítá bez schválení EMA ruskou vakcínu Sputnik V.

Nahradí ho Arenberger

O tom, že by Blatného měl nahradit právě Arenberger, se v zákulisí mluvilo už delší dobu. „Ambici být ministrem nezbytně nutně nemám, ale kdyby bylo potřeba, tak mě znáte, že já rád pomáhám všem,“ řekl dříve Novinkám.

Spolu s Blatným měl být podle informací z médií odvolán i ministr školství Robert Plaga (za ANO), mluvčí resortu to ale ve středu dopoledne odmítla s tím, že na školství se žádné personální změny nechystají.

Premiér Andrej Babiš (ANO) nicméně dlouhodobě kritizuje práci obou ministrů.

Plaga a Blatný nevědí o tom, že by měli skončit

Domácí

Blatný i Plaga ještě v úterý večer tvrdili, že o svém odchodu z vlády nic nevědí. „O ničem takovém s námi pan premiér nehovořil,” odpověděli shodně na dotazy novinářů. Ve středu ráno ale Blatný mimořádně svolal tiskovou konferenci. Plaga zatím brífink neohlásil.

Babiš má ve středu vyhodit Blatného i Plagu

Domácí

Po konci Blatného otevřeně dlouhodobě volal i prezident Miloš Zeman. Tomu se nelíbí jeho postoj k ruské vakcíně Sputnik. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček před desátou dopoledne uvedl, že v 11:30 jmenuje hlava státu nového ministra. O koho jde, neupřesnil. Mezitím však mluvčí resortu školství popřela, že by se chystala změna v čele ministerstva.

Anketa

Jakou známkou hodnotíte působení ministra zdravotnictví Jana Blatného?
1
15,4 %
2
48,9 %
3
13,4 %
4
6,3 %
5
16 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9726 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám