Hlavní obsah

Babiš má ve středu vyhodit Blatného i Plagu

Praha

Ministr zdravotnictví Jan Blatný a šéf resortu školství Robert Plaga (oba za ANO) zřejmě ve středu skončí. Odvolat je chce premiér Andrej Babiš (ANO), který už má za ně náhradu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vpravo) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Článek

V úterý to uvedl server CNN Prima News s odkazem na dva nezávislé zdroje. Novinkám informaci potvrdil důvěryhodný zdroj.

Arenberger: Nabídku nahradit Blatného nemám, ale možná mě osloví

Domácí

Blatného by mohl nahradit ředitel Fakultní nemocnice Petr Arenberger. Novinky jeho reakci shánějí, zatím ale nereagoval. „Ambici být ministrem nezbytně nutně nemám, ale kdyby bylo potřeba, tak mě znáte, že já rád pomáhám všem,“ řekl dříve Novinkám.

Babiš nevyloučil personální změny v dubnu

Domácí

Školství by naopak mohl vést poslanec za hnutí ANO Karel Rais, který byl v letech 2006 až 2014 rektor Vysokého učení technického v Brně. Dalším ze zvažovaných adeptů na ministra školství je podle CNN Prima News poslanec ANO Patrik Nacher. Ten na přímý dotaz Novinek řekl, že se k věci nebude vyjadřovat.

Babiš oba dlouhodobě kritizuje

Oba ministry premiér kritizuje dlouhodobě. Blatnému poslal několik vytýkacích dopisů. Vadí mu například jeho malá podpora nových léků na koronavirus a také postup při tendru na testy na covid-19 pro školy. Naposledy mu vytkl přísné podmínky pro podávání experimentálního léku bamlanivimab.

V minulosti mu vyčítal i nepovedenou kampaň k očkování nebo špatný marketing.

Zeman chce hlavu Blatného, Petříčka i šéfky SÚKL

Domácí

Blatného hlavu chce navíc i prezident Miloš Zeman, a to kvůli jeho postoji k ruské očkovací látce Sputnik V. Ministr totiž trvá na tom, aby ji před použitím v Česku schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Po premiérovi tak Zeman žádal v polovině března jeho odvolání. „Dvěma největšími překážkami (pro registraci Sputniku V v Česku) jsou ministr zdravotnictví Blatný a také ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv,“ uvedl v rozhovoru pro Parlamentní listy.

Babiš: Rotace tříd nedává smysl, způsobí zmatky

Domácí

S Plagou se zase premiér dostal do křížku kvůli jeho odmítání úředních maturit či kvůli jeho plánu na návrat žáků do škol. Vadí mu například, že by se měly třídy ve školách střídat po týdnech.

„Rotace zkomplikuje život rodičům a jejich zaměstnavatelům, učitelům, ředitelům i provozovatelům škol, pokud jde o hlídání dětí, ošetřovné či organizaci výuky,” uvedl premiér.

Anketa

Jste pro, aby premiér Babiš vyměnil ministra zdravotnictví Blatného a ministra školství Plagu?
Ano, oba
22 %
Jen Blatného
6,6 %
Jen Plagu
5,5 %
Ne, ani jednoho
65,9 %
Celkem hlasovalo 34521 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám