Hlavní obsah

Plaga a Blatný nevědí o tom, že by měli skončit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Jan Blatný a šéf resortu školství Robert Plaga (oba za ANO) popřeli, že by ve středu měli ve svých úřadech skončit, jak odpoledne informovala média. Podle nich to s nimi premiér Andrej Babiš (ANO) na žádném dnešním jednání neřešil.

Jan Blatný a Robert Plaga popřeli, že by ve středu měli ve svých úřadech skončitVideo: ČTK

 
Článek

„Na žádném jednání s panem premiérem, sms ani jiným kanálem k nám tato informace nedoputovala,” odmítl po jednání vlády Plaga.

Podle něj se tak jedná o spekulace. „Předpokládám, že kdyby to nebyly spekulace, že by nám to pan premiér řekl, během dne bylo mnoho příležitostí,” dodal.

„Premiér nám to neoznamoval a ani nám to neřekl,” potvrdil Blatný. Premiéra se podle svých slov na své odvolání neptal. „Může padnout politické rozhodnutí. Dělám svou práci odborně a budu ji dělat do doby, dokud budu v této funkci. Beru to jako odbornou misi, kterou plním,” doplnil.

S premiérem nic takového podle svých slov neřešil ani vicepremiér Karel Havlíček.

Babiš má ve středu vyhodit Blatného i Plagu

Domácí

Odpoledne CNN Prima News informovala o tom, že by měli oba ministři ve svých funkcích ve středu skončit. Novinkám informaci potvrdil důvěryhodný zdroj.

Za ministry má mít přitom premiér Babiš již zřejmě náhradu. Blatného by mohl nahradit ředitel Fakultní nemocnice v Praze Petr Arenberger. „Ambici být ministrem nezbytně nutně nemám, ale kdyby bylo potřeba, tak mě znáte, že já rád pomáhám všem,“ řekl dříve Novinkám.

Resort školství by pak mohl vést poslanec za hnutí ANO Karel Rais, který byl v letech 2006 až 2014 rektor Vysokého učení technického v Brně. Dalším ze zvažovaných adeptů na ministra školství je podle CNN Prima News poslanec ANO Patrik Nacher. Ten na přímý dotaz Novinek řekl, že se k věci nebude vyjadřovat, Rais na dotaz redakce nereagoval a telefon nezvedl.

Blatný a Plaga jsou obětní beránci. Odvolat je může jen psychopat, tvrdí opozice

Domácí

Oba ministry premiér dlouhodobě kritizuje. Blatnému poslal několik vytýkacích dopisů. Vadí mu například jeho malá podpora nových léků na koronavirus.

Plagu zase kritizoval kvůli jeho odmítání úředních maturit. Premiérovi se nelíbil ani plán na návrat žáků do škol, který ale v pondělí kabinet schválil.

Reklama

Výběr článků

Načítám