Hlavní obsah

Čapí rekviem. Za Kryštofa, vlastně za Kryštofu

Ivan Blažek, Právo, Ivan Blažek

Mladého čápa Kryštofa loni vybavili plzeňští ornitologové minivysílačkou a s napětím sledovali jeho cestu do Afriky. Zimu strávil v Senegalu a na jaře se vrátil domů, na rozdíl od dalších tří stejně vybavených opeřenců, po nichž se slehla zem. Navrátilec se usadil na hnízdě postaveném na lampě veřejného osvětlení v Polžicích u Horšovského Týna, a jak se brzy ukázalo, nebyl to Kryštof, ale Kryštofa. Ale to už je teď jedno. Je mrtvá.

Foto: DESOP

Čápice Kryštofa na hnízdě v Polžicích

Článek

Ještě počátkem prázdnin to přitom v Polžicích vypadalo na čapí idylku – v hnízdě byli rodiče a s nimi dvě mláďata.

Ještě počátkem prázdnin to přitom v Polžicích vypadalo na čapí idylku

„Jenže v pátek 27. srpna nám na stanici zazvonil telefon a přišla nečekaná zpráva: jeden z čápů vracejících se na hnízdo má pravděpodobně zlomenou nohu,“ řekl Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

Foto: DESOP

Poraněná čápice po odchytu na hnízdě u Polžic

Na místo vyrazili ještě ten den večer. S obavami. Chytat na hnízdě v desetimetrové výšce čápa, který může kdykoliv uletět, není žádná legrace.

Neměla šanci

Nakonec to klaplo. Ptáky oslnili halogeny, jeden ze záchranářů se po hasičském žebříku vyšplhal pod hnízdo a podběrákem na dlouhé tyči poraněnou samici odchytil.

Do Polžic se vrátil čáp Kryštof. Je z něj paní čápová

Koktejl

„Poraněná část nohy si žádala amputaci. Čápice nicméně vypadala, že je v dobré kondici. Byla šance, že dostane protézu a bude žít dál,“ uvedl Makoň. Jenže v sobotu po zákroku přestala přijímat potravu.

Dva dny poté ji našli ve voliéře bez známek života. „Nemohli jsme uvěřit, že by tak rychle vzdala boj o život,“ řekl Makoň. Jenže pitva ukázala, že opeřená cestovatelka, které bylo asi 4,5 roku, běžně se čápi dožívají dvojnásobného věku, neměla šanci.

„Nohu měla poraněnou už delší dobu, k tomu se však někdy později přidala rozsáhlá vnitřní zranění. Zřejmě je způsobil pád z výšky, náraz na překážku, možná střet s automobilem,“ konstatoval Makoň.

Mládě čápa z Chebu přišlo o nohu, díky protéze z 3D tiskárny se učí znovu chodit

Věda a školy

„Co se opravdu stalo, se pravděpodobně už nikdy nedozvíme. I tento případ je dalším smutným důkazem toho, že soužití volně žijících zvířat v blízkosti lidí a lidských sídel nemusí být vždy výhodou,“ uzavřel Makoň. Hnízdo zůstalo prázdné, mladí ho vyklidili už dříve, samec odletěl při záchranné akci. A zřejmě již pomalu míří na jih.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám