Hlavní obsah

Do Polžic se vrátil čáp Kryštof. Je z něj paní čápová

Právo, Ivan Blažek

Dlouhé putování čápa ze západu Čech do Afriky a zpět má poněkud pikantní dohru. Ornitologové si ptáka, kterého vybavili miniaturní satelitní vysílačkou, pokřtili jménem Kryštof a minulý týden slavili jeho návrat. Opeřenec si po více než pětitisícikilometrové anabázi vyhlédl hnízdo na lampě veřejného osvětlení v Polžicích u Horšovského Týna. A tam se záhy ukázalo, že jde o samičku. Tak je to tedy ta Kryštofa.

Foto: DESOP

Čápice Kryštofa na hnízdě v Polžicích.

Článek

Pravda vyšla najevo, když se navrátilce podařilo vyfotografovat při páření – v pozici typické pro něžné pohlaví. „První páření proběhlo v neděli, Kryštofa by tedy měla každým dnem začít snášet a usednout na snůšku,“ upozornil Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

„Pokud vše dobře dopadne, tak se v Polžicích letos dočkáme mláďat a díky vysílačce, kterou má Kryštofa na zádech, budeme zase vědět o něco více, než jsme věděli doteď,“ podotkl.

Čapí baťůžkář Kryštof už je z Afriky doma

Domácí

S kým má čtyřletá čapí dáma známost, není jasné, samec je bez identifikačního kroužku. Kryštofa jej dostala už jako mládě a vysílačku na záda vyfasovala loni, když ji ornitologové vykurýrovali po pádu z vysílače. K přezimování si vybrala Senegal, ještě počátkem dubna se potulovala po Maroku, pak pomocí příznivého větru překonala Gibraltar a přes Španělsko, Francii a Německo dorazila 14. dubna domů.

Další kácení bez povolení vyvolalo bouři

Domácí

„Máme obrovskou radost,“ hlásil Makoň. „Je to náš první čáp bílý s vysílačkou, který se z daleké Afriky vrátil.“ Před zimou 2019/2020 se na černý kontinent vydali jiní dva čápi s „baťůžkem“, jejich stopa se ale ztratila minulý rok v březnu – v jednom případě u Kilimandžára, ve druhém v Súdánu. Třetí čáp vybavený sledovacím zařízením se dlouho držel v Pasově. „Loni se k našemu překvapení rovněž vydal do východní Afriky, ale už o něm nemáme žádné zprávy,“ řekl Právu Makoň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám