Hlavní obsah

Bývalí členové ČSSD z Ostravy se chtějí vrátit

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Vedení ČSSD už dostalo desítku žádostí o nápravu od bývalých členů strany z místních organizací Výškovice II a Hrabová týkající se obnovy členství a revize rozhodnutí stranického předsednictva. To totiž loni v září zrušilo 17 z 26 místních organizací v Ostravě. Těm členům, kteří nepřešli do určených organizací do Vánoc, členství zaniklo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidový dům, sídlo České strany sociálně demokratické

Článek

Podání žádostí o nápravu je podmínkou pro následné podání žaloby u soudu. „ČSSD má na nápravu, kterou je pouze obnovení členství, 30 dnů,“ řekl advokát Pavel Němec z Mohelnice, který bývalé sociální demokraty dožadující se návratu členství zastupuje.

Podle nich došlo ke zrušení místních organizací ČSSD účelově, ze zástupných důvodů. „Pokud někdo po roce od komunálních voleb argumentuje špatnými volebními výsledky a hovoří o tzv. mrtvých duších, pak jsou to skutečně jen snahy zastřít skutečný důvod pro zrušení téměř dvaceti místních organizací,“ poukázal advokát.

Z Kajnara chtějí mít spolustraníci hejtmana

Domácí

Předsednictvo strany zrušilo většinu ostravských organizací na návrh moravskoslezské ČSSD. Rozhodnutí se dotklo necelých tří stovek členů. Jak Němec řekl, lidé ze zrušených organizací míní, že skutečným důvodem stranických čistek je snaha krajského vedení ČSSD převzít moc nad okresní organizací v Ostravě a prosadit si vlastní představu o sestavení krajské kandidátky ČSSD pro letošní rok v čele s bývalým ostravským primátorem Petrem Kajnarem, jehož ČSSD před lety také vyloučila.

Ostravská ČSSD chce rozhodnutí předsednictva strany zvrátit soudní cestou

Domácí

„Bývalí členové trvají na tom, že žádné členské povinnosti neporušili a neexistoval žádný důvod pro to, aby nemohli i nadále být členy ČSSD. Proto se rozhodli bránit a jsou připraveni podat i žalobu, kterou by se nyní v prvním stupni musel zabývat Městský soud v Praze,“ nastínil.

Předseda ČSSD Jan Hamáček na dotaz ČTK ohledně případných žalob odpověděl, že záležitost řeší právníci strany.

ČSSD zrušila licenci většině místních buněk v Ostravě

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám