Hlavní obsah

Brno opět čeká vlna dopravních omezení

– Brno
Právo, Michal Šťastný

V Brně startuje nová stavební sezona, která přinese dopravní uzavírky i tramvajové výluky. Mezi největší plánované akce patří rekonstrukce vytěžované tepny v ulici Merhautova, výstavba nové kanalizace v pěti městských částech nebo úprava silničních mostů přes řeku Svitavu či železní trať.

Foto: Michal Šťastný, Právo

S dopravním omezením se budou po většinu letošního roku potýkat Brňané například v ulici Lužánecká.

Článek

„Počet staveb v koordinačním harmonogramu výkopových prací je zhruba stejný jako v minulých letech. Otázkou je, do jakých fází se dostanou velké stavby a jak moc to nakonec omezí dopravu. Doufáme, že se nám plán podařilo upravit, tak aby Brno bylo letos průjezdnější,“ řekla koordinátorka dopravních staveb ve městě Vlasta Jágerová, podle níž je možné největší komplikace očekávat u Merhautovy a Zvonařky, kde v souvislosti s překládáním tramvajové trati do Plotní ulice dojde k zúžení jízdních pruhů.

S částí projektů, na které letos magistrát vyčlenil přes dvě miliardy korun, se začne už příští týden. Vše vypukne v pondělí 2. března rekonstrukcí Merhautovy ulice, jež je v havarijním stavu. Pracovat tam bude dopravní podnik na odhlučnění tramvajové trati a poté Brněnské komunikace, jež upraví povrch silnice. Po dobu půlročních prací, které vyjdou na bezmála 115 milionů korun, zůstane tepna uzavřená pro tramvaje i automobily.

Cyklisté ženou město kvůli obousměrkám k soudu

Domácí

Od března do prosince se ještě chystá úprava okružní křižovatky Charbulova–Řehořova– Štolcova. Do práce se na jaře pustí také plynaři, kteří vymění parovody za horkovody v Lazaretní a Kosmákově ulici, a silničáři, na něž čeká nejprve modernizace silnice a mostů přes Svitavu ve Fryčajově ulici a poté přes železnici v Bělohorské. Další akci má na starosti město.

„Letos začne dostavba kanalizace v městských částech Brno-jih, Maloměřice a Obřany, Bosonohy, Líšeň a Tuřany. V těchto oblastech připojíme do kanalizační sítě na 3 tisíce obyvatel,“ popsal radní pro oblast investic David Grund (ODS). Zbylé opravy komunikací v ulicích Veveří, Bítešská či Opuštěná jsou v plánu o letních prázdninách.

Peklo na D1. Třetina úseku Praha–Brno se změní ve staveniště

Ekonomika

Další stavby budou letos pokračovat

Kromě nově oznámených investic pokračují v moravské metropoli i další stavby. Jde o dlouhodobé projekty, jako je prodloužení tramvajové trati do bohunického kampusu, výměna inženýrských sítí v centru Brna a v ulici Lužánecká nebo přeložka kolejí z Dornychu do Plotní ulice.

Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) chystá magistrát pravidelně veřejnost o chystaných uzavírkách informovat. „Neustále aktualizujeme kopemezabrno.cz, budeme opět zadávat informační spoty do rádií a aktivně též komunikujeme na sociálních sítích,“ sdělila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám