Hlavní obsah

Zeman s Fialou garantují beztrestnost za účast v bojích po boku Ukrajinců

– Praha • Aktualizováno

Češi, kteří mají zájem se zapojit do války na Ukrajině, výjimku od prezidenta Miloše Zemana nedostanou. Na místě není ani kolektivní povolení. Premiér Petr Fiala (ODS) se však s prezidentem dohodli, že těm, kteří dobrovolně odejdou a zapojí se do bojů po boku Ukrajinců, garantují beztrestnost po návratu.

TK Petra Fialy po schůzce s Milošem ZemanemVideo: ČTK

 
Článek

„Domluvili jsme se na tom, že můžeme lidem, kteří se chtějí zapojit do bojů po boku Ukrajinců, a to je třeba zdůraznit, garantovat beztrestnost v případě trestního stíhání po návratu. Bylo by to formou abolice, kterou by pan prezident udělil s mou konstrasignací,” prohlásil po setkání se Zemanem Fiala.

Dodal, že jde zatím o jeho a prezidentův postoj. Předpokládá však, že se k věci postaví stejně i ministři v jeho kabinetu.

Foto: Ovčáčka Jiřího Twitter, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) se setkal s premiérem Petrem Fialou (ODS) 3. března 2022 na zámku v Lánech

„Jako předseda vlády nemohu nikoho nabádat ani podporovat žádného občana v tom, aby šel do boje na cizím území, ale bavili jsme se o tom, jak řešit to, že někteří lidé tam chtějí. Shodli jsme se na tom, že není možné dát nějakou kolektivní možnost, ani vzhledem k počtu a určitým rizikům, které to přináší, není možné poskytovat to individuální oprávnění,” dovysvětlil.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS) přichází před novináře po jednání s prezidentem Milošem Zemanem

Tuzemské zákony neumožňují českým občanům narukovat do cizích armád, hrozí za to až pětiletý trest vězení. Výjimku může udělit prezident. Podle informací Hradu a ministerstva obrany mají o výjimku ze zákona, aby se mohli ukrajinský bojů účastnit, zájem nižší stovky lidí.

Přiznání omylu nestačí. Omluvte se a abdikujte, vyzvali Zemana expolitici

Domácí

Fiala na schůzce, která byla původně plánovaná jako pravidelné setkání, prezidenta informoval o krocích své vlády ve vztahu k ukrajinsko-ruské válce.

„Schůzka měla jediné hlavní téma, a to je ruská invaze na Ukrajinu. Informoval jsem pana prezidenta o krocích, která vláda dělá. Informoval jsem ho i o tom, co vláda dělá, aby zvládla příliv uprchlíků na území České republiky,” uvedl Fiala s tím, že Zeman počínání vlády ocenil.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Ukrajinu chce jít bojovat 100 Čechů

O možnost bojovat po boku Ukrajinců aktuálně žádá ministerstvo obrany zhruba 100 českých občanů. Výjimku by jim musel udělit prezident Miloš Zeman, protože...

Výběr článků

Načítám