Hlavní obsah

Hamáček se zahraničí ujme sám, než se Zaorálek rozhodne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček se chce postavit do čela ministerstva zahraničí sám, a to do doby, než se rozhodne nynější ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), zda se do Černínského paláce vrátí. Hamáček by ale měl v čele resortu po odvolání Tomáše Petříčka (ČSSD) setrvat jen několik dnů. Výměna by měla být rychlá, prezident Miloš Zeman by ji neměl komplikovat.

Tisková konference nového vedení ČSSDVideo: ČTK

 
Článek

„(Zaorálek) má ještě na ministerstvu kultury misi, takže do té doby, než se rozhodne, tak jsem požádal premiéra, aby řízením ministerstva zahraničí pověřil mě,“ uvedl.

Končící Petříček: Konkrétní kritika nepadla, mé odvolání je politické rozhodnutí

Domácí

V pondělí totiž Zaorálek Novinkám napsal, že není připraven vést resort místo Petříčka.

Hamáček ale nechtěl v reakci na to spekulovat, co se stane, když Zaorálek funkci odmítne. „Věřím, že změna bude rychlá a že pan ministr Zaorálek dokončí svoje úkoly. Mělo by to být v řádu dnů,“ uvedl.

Výměna Petříčka má zádrhel. Zaorálkovi se nechce

Domácí

Na ministerstvu kultury by ho pak měl podle Hamáčka nahradit poslanec Jan Birke. „Neznám moc zkušenějších komunálních politiků, než je on,“ sdělil. Podle něj by prezident Miloš Zeman, který ministry jmenuje, neměl personální změny ve vládě komplikovat.

Hamáček: Musíme být jednotní 

Petříček by měl v čele resortu skončit ještě během pondělí. „Sociální demokracie musí působit jednotně i navenek,“ řekl Hamáček. Končící ministr totiž kandidoval na post šéfa strany. Na rozdíl od Hamáčka se ale postavil proti povolební spolupráci s hnutím ANO.

„S ANO po volbách už nikdy. Jen hlupák by potřetí opakoval stejné chyby a vlezl do té samé řeky,“ prohlásil na sjezdu.

Hamáček obhájil křeslo šéfa ČSSD

Domácí

Sám Petříček také na své pondělní „rozlučkové“ tiskové konferenci sdělil, že žádná konkrétní kritika jeho práce od Hamáčka nepadla. Své odvolání pokládá za politické rozhodnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám