Hlavní obsah

Výměna Petříčka má zádrhel. Zaorálkovi se nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se necítí připraven opustit svůj resort a nahradit končícího šéfa diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD). V pondělí to napsal Novinkám. Jeho možný nástupce v čele resortu kultury, poslanec a náchodský starosta Jan Birke (ČSSD), potvrdil České televizi, že nabídku dostal a hodlá ji přijmout.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Ne, to tedy nejsem,“ odpověděl v pondělí Zaorálek na dotaz, zda je připraven Petříčka v Černínském paláci nahradit a přenechat agendu kultury dalšímu straníkovi a náchodského starostovi Janu Birkemu.

Petříček ve vládě skončí, vystřídat ho má Zaorálek

Domácí

Prozatímní dvojministr Hamáček 

Odmítavý postoj Zaorálka trvá již od soboty, kdy se o výměně začalo spekulovat. Tehdy se bližším otázkám na možnou výměnu vyhýbal s tím, že má nyní práce dost na ministerstvu kultury.

Situace vyplynula z toho, že post předsedy ČSSD na víkendovém sjezdu strany obhájil Jan Hamáček, a porazil tak Petříčka, který ho ve volbě vyzval a v kandidátském projevu se proti Hamáčkově směřování strany ostře vymezil.

Dohady se následně potvrdily v neděli, kdy Hamáček sdělil Petříčkovi, že premiérovi Andreji Babišovi (ANO) navrhne jeho odvolání.

Na pondělní tiskové konferenci pak Hamáček uvedl, že požádal, aby byl pověřen vedením diplomacie on sám, než se Zaorálek rozhodne, zda nabídku přijme. Dodal, že věří tomu, že rozhodnutí padne v řádu dnů, až Zaorálek dokončí některé projekty na ministerstvu kultury.

Zároveň potvrdil, že pokud Zaorálek funkci přijme, na kulturu by měl bez průtahů nastoupit Birke.

Nepleťte se do toho, řekli mi, když jsem chtěl vyjednávat vakcíny, řekl Petříček

Domácí

Petříčkovo odvolání chce prezident

O změnu v čele diplomacie navíc dlouhodobě usiluje prezident Miloš Zeman. Petříček míní, že prezidentovi vadí kvůli upozorňování na bezpečnostní rizika tendru na stavbu bloku v Jaderné elektrárně Dukovany či odmítání očkování necertifikovanými ruskými či čínskými vakcínami.

Postoj zejména k ruské vakcíně Sputnik V se nelíbil Zemanovi také u ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), který nechtěl umožnit očkování touto látkou před schválením Evropskou lékovou agenturou. Ve středu ho nahradil Petr Arenberger, který navrhuje ji za určitých podmínek zpřístupnit v rámci klinické studie.

Zeman: Birke bude vynikající ministr kultury

Zeman v nedělním rozhovoru pro Blesk uvedl, že případné odvolání Petříčka nebude dlouho oddalovat. Dále prohlásil, že Birke "jako skvělý starosta Náchoda bude vynikající ministr kultury".

Zhrzený Staněk se tvrdě pustil do své ČSSD a zastal se Zemana

Domácí

Mezi jmény možných kandidátů na ministra kultury se Birke objevil již v létě 2019, kdy byl odvolán šéf resortu kultury Antonín Staněk (ČSSD). Poslanec Birke je podle Zemana mnohem zkušenější než starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD), kterého tehdy odmítl jmenovat. Nakonec nastoupil právě Zaorálek.

„Jsou to spekulace, které nechci komentovat,“ řekl ještě v sobotu Birke Novinkám s tím, že je s výsledkem sjezdu spokojen.

Vystrčil: Babiš je bezohledný, Zeman neomalený

Domácí

K Zaorálkovi, který by měl Birkemu místo na kultuře uvolnit a přesunout se na ministerstvo zahraničí, v jehož čele stál již mezi lety 2014 až 2017, se však blíže nevyjádřil.

Z dřívějších vyjádření je však patrné, že jejich vztahy od devadesátých let, kdy se o něm mluvilo jako o nástupci Zemana v čele ČSSD, výrazně ochladly. Naposledy v loni na jaře Zeman v projevu pro výkonný výbor strany Zaorálka zmínil v souvislosti se "zbabělci, hlupáky nebo vyžírkami" v ČSSD.

Pořadatelé festivalů či majitelé klubů mohou žádat o „covidovou” podporu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám