Hlavní obsah

Končící Petříček: Konkrétní kritika nepadla, mé odvolání je politické rozhodnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) potvrdil, že ho předseda sociálních demokratů Jan Hamáček odvolá z postu ministra zahraničí. Podle něj se jedná o politické rozhodnutí nového vedení strany. Kritiku na svoji práci nedostal. Kdy k odvolání dojde, neví, zřejmě to ale bude ještě během pondělí.

TK končícího ministra zahraničí Tomáše PetříčkaVideo: Novinky

 
Článek

„Spekulace mohu potvrdit. Včera jsem se setkal s panem Hamáčkem, který potvrdil, že navrhne mé odvolání,” uvedl.

Vnímá to jako politické rozhodnutí, které učinilo v pátek zvolené nové vedení ČSSD. „Nemohu potvrdit, zda pan Hamáček mé odvolání už předal a zda se setkal s panem Zemanem. Předpokládám, že se tak ale stane ještě dnes,” dodal.

Petříček ve vládě skončí, vystřídat ho má Zaorálek

Domácí

Hamáček podle Petříčka jeho práci nezkritizoval. „Pevně jsem držel prozápadní proevropské směřování naší země,” řekl.

Ve straně zůstane 

Nyní si chce vzít končící ministr dva týdny na rozmyšlenou, věnovat by se chtěl rodině a dětem. „Rád se vrátím na akademickou půdu, mám několik nabídek, které budu zvažovat,“ nastínil.

Pro sociální demokracii chce pracovat dále. „Potřebujeme moderní proevropskou demokratickou stranu,“ sdělil.

Pozici nemá jistou nikdo. Hamáček nevyloučil konec Petříčka ve vládě

Domácí

Resort by měl nyní dočasně řídit sám Hamáček, než bude znám nový ministr. Spekuluje se již o tom, že by ho ve funkci nahradil současný ministr kultury Lubomír Zaorálek. Na jeho místo by nastoupil poslanec ČSSD Jan Birke.

Oba na sjezdu podporovali na šéfa strany Hamáčka. Birke navíc již v pondělí České televizi potvrdil, že dostal nabídku na post ministra kultury. Hodlá ji přijmout. Zaorálek ale naopak pro Novinky uvedl, že se mu nechce opouštět současný resort kultury.

Výměna Petříčka má zádrhel. Zaorálkovi se nechce

Domácí

Konec Petříčka se pak dlouhodobě očekával. Už v pátek nevyloučil Hamáček jeho odchod. Ten dlouhodobě prosazoval také prezident Miloš Zeman.

V několika dnech se tak jedná již o druhý odchod z vlády. Minulý týden ve středu skončil ministr zdravotnictví Jan Blatný, kterého odvolal premiér Babiš. Uvedl, že byl s jeho prací spokojen, ale měli jiné názory na vedení resortu. Blatný to označil za politické rozhodnutí.

Zeman chce hlavu Blatného, Petříčka i šéfky SÚKL

Domácí

Novým šéfem resortu se vzápětí stal šéf Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze Petr Arenberger.

Anketa

Jakou známkou hodnotíte působení ministra zahraničí Tomáše Petříčka?
1
63,9 %
2
6,9 %
3
4,4 %
4
3,1 %
5
21,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20934 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám