Hlavní obsah

Bonus pro eseróčka se vrací do Sněmovny. Senátoři chtějí jiný zdroj peněz

Novinky, ber
Praha

Zákon, který rozšiřuje okruh příjemců příspěvku 500 korun denně osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) i na společníky malých společností s ručením omezeným (s.r.o), se vrací do Sněmovny. Senátoři chtějí, aby byly bonusy hrazeny ze státního rozpočtu. Dosavadní financování podle nich škodí obcím a krajům, které by musely omezit či úplně zrušit plánované investice.

Foto: ČTK

Alena Schillerová

Článek

„Apelujeme na vládu, chceme pomoct živnostníkům, ale je třeba koordinovat další opatření,” uvedla před jednáním horní komory lidovecká senátorka Renata Chmelová.

Poslanci schválili pětistovku denně pro eseróčka

Domácí

Senátoři tak původní návrh i přes odpor Schillerové vrátili zpět do Sněmovny. Nelíbí se jim, že za vládní opatření, která mají pomoci jak eseróčkám tak OSVČ, doplácí kraje a obce.

Pomoc přijde později 

Nynější zákon totiž stanoví, že kompenzační bonus je vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Řada senátorů ale ve čtyřhodinové debatě poukazovala na to, že se jedná o daně sdílené.

Část z daně totiž směřuje i do rozpočtů krajů a obcí, a tudíž  to připravuje obce a kraje o peníze v řádu miliard korun. Senát proto místo toho navrhuje, aby byl příspěvek hrazený ze státního rozpočtu.

Poslanci schválili pětistovku denně pro eseróčka

Domácí

Podle ministryně financí ale pouze senátoři docílí toho, že eseróčka dostanou peníze později. Schillerová bude totiž apelovat na poslance, aby vratku zamítli. Aby ji Sněmovna přehlasovala, musí pro původní návrh zvednout ruku 101 zákonodárců.

44 500 korun

Původní návrh počítá s podporou pro s.r.o., kde jsou dva společníci nebo jeden společník a osoby blízké. „Bude to manžel nebo partner, děti nebo rodiče, a i oni dosáhnou na podporu. Je to podpora tzv. rodinných firem,” uvedla návrh ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Bonus by měly dostat za období od 12. března do 8. června. Celkově by jim měl stát dát maximálně 44 500 korun.

OSVČ mohou žádat o druhou část podpory, eseróčka si musí ještě počkat

Domácí

Žadatelé o bonus ale budou muset splnit dvě důležité podmínky. Jednou z nich je minimální obrat společnosti. „Ten je stanoven na 180 tisíc ročně, což je zhruba 15 tisíc měsíčně,” sdělila dříve Schillerová. Druhou podmínkou je, že společnost musela existovat před 12. březnem 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám