Hlavní obsah

Blatný: Pacienti se do jiných zemí zatím neposílají

Novinky, ber
Praha

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) zatím nebylo rozhodnuto o přesunu pacientů s koronavirem do jiné země. Řekl to ve středu po jednání vlády. Systém ale může být v případě potřeby okamžitě využit, žádat o pomoc se bude centrálně přes systém včasného varování

Foto: ČTK

TK po jednání vlády 03.3.2021

Článek

O možném přesunu pacientů se podle Blatného jedná zejména s Německem.

Česko už to samo nezvládá, využilo pomoci Německa

Domácí

Vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) již ve středu dopoledne pak řekl, že Česká republika míst 19 míst dohodnutých v Německu.

„Nabídku 20 míst předložilo Švýcarsko, nabízí i odvoz vlastním letadlem,” dodal Hamáček.

Podle šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD) jeho úřad učinil kroky, aby bylo možné využít také polskou pomoc. Hamáček v této souvislosti hovořil o kvótě 200 lůžek.

Kvůli stále rostoucímu počtu hospitalizovaných, dochází v Česku nemocniční lůžka. Problém je ale i s personálem. Vláda tak ve středu vyhlásila pracovní povinnost pro specialisty a zdravotníky z ambulancí. Pomoci mají lékařům a sestřičkám v péči o pacienty.

Vláda vyhlásila pracovní povinnost pro zdravotníky z ambulancí

Domácí

„Situace je opravdu kritická, na záchranu životů je potřeba zapojit všechny rezervy, které máme,” sdělil Blatný. Povinnost se nebude vztahovat na lékaře v první linii, tedy například na praktické lékaře či gynekology.

Reklama

Výběr článků

Načítám