Hlavní obsah

Česko už to samo nezvládá, využilo pomoci Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) je situace špatná, a došlo tak na krizové scénáře. Kvůli nedostatku míst v nemocnicích ČR dojednala 19 míst pro pacienty v Německu, 20 míst nabízí Švýcarsko. Kvůli nedostatku nemocničního personálu pak bude vláda jednat i o uložení pracovní povinnosti ambulantním lékařům.

Jan Hamáček k mezinárodní pomoci a o vyhlášení pracovní povinnostiVideo: ČTK

 
Článek

„Situace je vážná, došlo na krizové scénáře. Dnes by se podle odborníků mohl počet nových případů přiblížit hranici 20 tisíc. Budeme se snažit dělat vše pro to, abychom situaci zvládli,” sdělil ve středu šéf resortu vnitra po zasedání krizového štábu.

Vláda nyní řeší přeplněné nemocnice, v nichž docházejí lůžka. ČR tak dojednala 19 míst pro české pacienty s covidem-19 v Německu. „Nabídku 20 míst předložilo Švýcarsko, nabízí i odvoz vlastním letadlem,” řekl Hamáček.

Pardubický kraj vyhlásil stav hromadného postižení osob. Lůžka na JIP docházejí v celé zemi

Domácí

Jednání budou podle něj probíhat i s Polskem. To by mohlo nabídnout až 200 lůžek.

Kvůli nedostatku nemocničních kapacit vyhlásil dokonce Pardubický kraj v úterý stav hromadného postižení osob. „Dá se čekat, že podobné stavy vyhlásí i další kraje,” uvedl ministr.

Pracovní povinnost pro lékaře? 

Nemocnice se ale potýkají také s nedostatkem personálu. „Diskutovali jsme také o vyhlášení pracovní povinnosti pro ambulantní personál tak, aby vypomohl v nemocnicích,” dodal.

Vypomáhat by měl v nemocnicích na odděleních, kde leží pacienti s koronavirem v lehčím stavu. „Bude to projednávat vláda, ministerstvo zdravotnictví to prosazuje,” řekl Hamáček.

Do přetížené chebské nemocnice nastoupí dva vojenští lékaři

Domácí

Kdy konkrétně to kabinet bude řešit, zatím není jasné. Naplánovaná je schůze v pondělí, ministr ale nevyloučil do té doby ještě další schůzi.

TK po jednání krizového štábu 3.3.2021Video: ČTK

Epidemiologická situace se v posledních týdnech opět zhoršuje. Například za úterý přibylo 16 641 nových případů koronaviru, což je asi o 800 více, než bylo minulý týden, a současně nejvíce od 6. ledna.

Německo prodlužuje kontroly na hranicích s ČR, kde přibylo 16 642 nakažených

Zahraniční

Plné jsou nemocnice, rekordní počty pacientů jsou také na jednotkách intenzivní péče. Nemocnice nestíhají poskytovat péči všem, kteří by ji potřebovali, potýkají se i s nedostatkem personálu.

Nejhorší situace, co se týče počtu volných lůžek na jednotkách intenzivní péče, je v Karlovarském kraji. Situace ale není o moc lepší ani v ostatních regionech.

Reklama

Výběr článků

Načítám