Hlavní obsah

Blatný: Je jen otázkou času, kdy se k nouzovému stavu vrátíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud nebude i po 14. únoru pokračovat nouzový stav, do dvou týdnů by mohla být situace ve většině nemocnic v Česku stejná jako nyní v chebské nemocnici. Novinářům to před čtvrtečním hlasováním Sněmovny o prodloužení nouzového stavu řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Dodal, že by se i tak muselo Česko po nějaké době k nouzovému stavu vrátit.

Foto: ČTK

Jan Blatný na tiskové konferenci

Článek

„Je jen otázkou času, kdy dojde k postupnému zhoršení situace a kdy bychom se k nouzovému stavu museli vrátit. Bude nás to akorát všechny stát daleko více, a nejen peněz,” uvedl po ranním jednání vlády Blatný s tím, že věří tomu, že se kabinetu podaří najít shodu s opozicí.

Co může následovat, když padne nouzový stav

Koronavirus

Podle analytiků a epidemiologů by bez něj mohl být do dvou týdnů ve většině nemocnic v ČR stav, který je dnes v těch nejvíce postižených covidem-19. „Ve chvíli, kdy se nám nepodaří dohodnout na nouzovém stavu, je to na odpovědnosti nás všech,” řekl ministr.

Nouzový stav zatím platí do 14. února, vláda žádá o jeho prodloužení do 16. března.

Podporu kabinet zatím nemá, což přiznal na začátku schůze v dolní komoře ve čtvrtek  premiér Andrej Babiš (ANO). Ten také svolal schůzi zástupců opozičních stran, se kterými se bude snažit najít kompromis.

Tato země nouzový stav potřebuje, ale ne v rukou šílence, řekl Pirát Michálek

Domácí

Doposud totiž prodloužení nouzového stavu podporovali komunisté, ti ale již avizovali, že tentokrát souhlas nedají. Podobně se vyjádřili i představitelé koalice SPOLU (ODS+KDU-ČSL+TOP 09) i Piráti a STAN. Delší nouzový stan nechce ani SPD.

Pokud by tak nouzový stav skončil, ministerstvo zdravotnictví by opatření vyhlásilo podle zákona o ochraně veřejného zdraví. „Ten ale nedává zdaleka takové možnosti jako krizový zákon,” řekl Blatný.

Podle předpisu nelze vyhlašovat celostátní plošná opatření, na kterých je boj s epidemií postaven, dodal. Nebylo by možné celoplošně uzavřít některé obchody a provozovny služeb, bazény či fitness centra, regulovat shromažďování a pohyb osob.

Vláda nemá dokola žádat o prodloužení nouzového stavu, tvrdí ústavní právníci

Domácí

„Tedy stane se to, že půjdeme naproti té virové nákaze, která v současné době nabírá na rychlosti díky novým mutacím. Uděláme vše pro to, aby se nákaza šířila ještě rychleji i v dalších krajích ČR,” varoval ministr.

Výběr článků

Načítám