Hlavní obsah

Blanenské lázně půjdou k zemi

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blansko

Blansko nechá strhnout budovu svých krytých lázní a na jejich místě postaví zcela nové zařízení. Půjde o projekt za zhruba čtvrt miliardy korun a jednu z největších investic v novodobé historii města.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Budova lázní je v tak špatném technickém stavu, že je lepší ji nechat zbourat.

Článek

Lázně jsou sice momentálně ve stavu, kdy je lze ještě provozovat, po technické stránce jsou ale na tom velmi špatně. Opravy by se nevyplatily. Výhodnější je celý objekt odstranit a postavit na jeho místě nový a moderní, řekl Právu starosta města Jiří Crha (ODS).

Kryté blanenské lázně tvoří především pětadvacet metrů dlouhý plavecký bazén, u něhož neschází skokanský můstek. V budově je sice ještě relaxační část a posilovna, ale další bazény pro vodní radovánky jako v nedaleké Kuřimi, Boskovicích nebo ve Vyškově zcela chybějí.

Oprava se nevyplatí

Lázně byly vybudovány před půlstoletím. Město si nyní nechalo vypracovat statický posudek budovy, z něhož vyplývá, že jen základní oprava budovy by přišla na zhruba 120 milionů korun. Dispozičně je zastaralá. Blansko je ve srovnání s ostatními městy na jižní Moravě jedním z posledních míst, které se rozhodlo investovat do svých krytých lázní.

Blansko pozve turisty do neexistující tvrze

Cestování

Všechny ostatní na jihu Moravy již své kryté plavecké bazény před lety přestavěly na wellness centra.

Město si při rozhodování o osudu budovy nechalo zpracovat tři hrubé návrhy nových lázní, které by přišly od 220 do 360 milionů korun bez daně z přidané hodnoty. Následně radní navštívili další města, která řešila obdobný problém, a to například Svitavy, Litomyšl nebo Znojmo. Právě ve Znojmě šli cestou demolice a stavby zcela nového komplexu.

Přibude relaxační bazén

Zbourání lázní přijde na zhruba 20 až 30 milionů korun. Nový objekt by měl zahrnovat nejen klasický plavecký bazén, ale také prostornější relaxační bazén.

„Budovu lze mírně rozšířit. Prostor k tomu tam je. S vybudováním skluzavky, na což se jistě hojně budou ptát děti, zatím nepočítáme. Zda v budově zůstane posilovna, to ještě nevíme. Musíme počkat na podrobnější návrhy architektů,“ doplnil Crha s tím, že demoliční práce by mohly začít již příští rok.

Na projekt si bude muset vzít město úvěr. V sousedství lázní stojí před několika lety zmodernizované klasické koupaliště, o které je velký zájem. Blansko čekají i další takto velké projekty. Jedním z nich bude například stavba silničního mostu, který překlene řeku Svitavu a přilehlou železniční trať a spojí centrum města se Starým Blanskem. I v tomto případě půjde o projekt za zhruba čtvrt miliardy korun. Většinu nákladů ale uhradí Jihomoravský kraj a stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám