Hlavní obsah

Bez pomůcek zbydou dva lékaři v okrese, varuje šéf sdružení praktiků

Právo, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky má většina praktiků pomůcky na dva dny. Jakmile v některých ordinacích dojdou, měli by doktoři začít fungovat pouze bezkontaktně přes mobil a e-mail. Novým problémem je podle Šonky ale také snaha podnikatelů a firem poslat kvůli karanténě své zaměstnance na neschopenku, i když k tomu není důvod.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zdravotnický personál nemocnice v pražském Motole

Článek

Zdravotníci, ale i sociální pracovníci si dlouhodobě stěžují na nedostatek ochranných pomůcek. Jak jsou na tom praktičtí lékaři? Vláda v neděli informovala, že rozvezla deset tisíc respirátorů. Kolik se jich dostalo k praktikům? 

My jsme od vlády prostřednictvím krajů nedostali nic. Jediné, co jsme dostali, jsou tři kusy respirátorů prakticky na ordinaci a dva kusy pro pediatrii. To vše ze soukromého daru, který sice zajistilo ministerstvo zdravotnictví, ale jsou to v podstatě dary soukromé firmy z USA. To je vše, co máme. Navíc jsme si to přerozdělili my sami nebo pomohla další soukromá firma.

Na jak dlouho vám tyto zásoby respirátorů vystačí?

Na dva dny, někteří mají nějaké zásoby z minula, ale většina nemá už nic navíc. V naší ordinaci, pokud pojedeme ve dvou lidech, tak ochranné pomůcky máme do pátku. Pokud avizované pomůcky nedorazí tak, jak je nám slibováno, jsme schopni zajistit provoz třeba ve dvou ordinacích v okrese, kde se doktoři budou točit, aby alespoň tam bylo možné zajistit fyzické ošetření. Zbytek bude pracovat bezkontaktně a elektronicky, poskytovat telefonicky konzultace a vydávat eRecepty či eNeschopenky.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Máte dostatek dezinfekčních prostředků či dalších věcí?

Dezinfekční prostředky nám docházejí, ministr Havlíček nás ujistil, že jich bude dost. Tak doufám, že dorazí i k našim ordinacím. Stejným problémem jsou rukavice.

Co ještě trápí praktiky

Spousta kolegů si stěžuje, že ti, kteří museli zavřít obchody a firmy, se snaží poslat své zaměstnance na neschopenku, což není v pořádku. Chtějí po nás vystavovat neschopenky na věci, na které být nemají. To nás zatěžuje a samozřejmě to ani udělat ze zákona nesmíme. Takové lidi musíme bohužel odmítat a z toho vznikají občas konflikty.

Praktici vyřizují jeden telefonát za druhým

Koronavirus

Co pro vás znamená karanténa proti dříve vydaným opatřením?

Karanténa asi nemá tolik vliv na to, co zažíváme v ordinacích. Vliv mají spíše námi vydaná doporučení, která v podstatě začínají jinak organizovat zdravotní péči, protože si to už situace žádá.

Lékaři ordinují v předepsaných respirátorech a brýlích. Protože je těch pomůcek velmi omezené množství, dostali také pokyn zredukovat počet personálu v ordinaci, aby to vydrželo co nejdéle.

Ochranné pomůcky nemáme. Snad do konce týdne, doufají lékaři

Koronavirus

Musí také zredukovat ordinační hodiny, aby se minimalizovala možnost nákazy personálu. Má to ale i technické důvody – ve chvíli, kdy sundáte respirátor, už byste ho neměl používat. Takže jsme doporučili zkrátit ordinační dobu na čtyři až pět hodin.

Během této doby by lékaři neměli jíst ani pít, aby nemuseli respirátor sundávat?

Přesně tak. Po sundání by se už ten respirátor použít neměl. Ale také jsme přijali opatření, aby se nám v čekárnách nemíchali zdraví a nemocní. Čekárny jsou zamčené a dovnitř se vstupuje po telefonickém kontaktu a snažíme se co nejvíc pacientů vyřešit bezkontaktně. Ti, co doktora opravdu nutně nepotřebují, by neměli chodit. Jinak jsme zrušili všechny posudky na řidičáky, zbrojáky a podobně.

Hrozí podle vás omezení zdravotní péče?

Ne, myslím si, že zatím nejsme ve stadiu, kdy bychom o tom mohli mluvit. To omezení nastane v momentě, kdy praktikům dojdou ochranné pomůcky. My jim doporučujeme, ale je to na uvážení každého, aby omezili fyzický kontakt s pacientem, než ty pomůcky dostanou. Ale nemůžeme to brát na lehkou váhu, i s ohledem na vývoj v Itálii si situace žádá, abychom ty pomůcky měli.

Zpozorovali jste v souvislosti s uzavřením škol personální problémy? Chybí třeba více sestřiček či doktorů?

Ne. U doktorů si myslím, že vůbec, a u sestřiček to asi někde problém udělalo. Čísla nemám k dispozici, ale není to něco, na co by si kolegové masivně stěžovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám