Hlavní obsah

Bartoš míří na lídra koalice se STAN

Právo, Jiří Mach, Oldřich Danda

Úterní půlnocí skončily nominace pirátských krajských fór na celostátního lídra pro sněmovní volby 2021. Nominace z prvních šesti krajů, které hlasování členů do podvečera zveřejnily, získal s drtivou podporou straníků šéf pirátů Ivan Bartoš. Žádný vyzyvatel se do podvečera neobjevil. Výsledky ze všech krajů budou známy ve středu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

V čele volební kampaně ho ještě musí potvrdit referendum Celostátního fóra, které začne v pátek a skončí v pondělí. Pokud se pak Piráti dohodnou i na předvolební spolupráci se STAN, stane se Bartoš také lídrem koalice, a tudíž žhavým kandidátem na premiéra. Piráti jsou s 22 poslanci ve Sněmovně i podle průzkumů mnohem silnější než STAN (6 poslanců).

Přestaňte diskriminovat české obchodníky proti řetězcům, vyzvala Sněmovna vládu

Domácí

Pro koalici hlasovalo přes 80 procent

V pondělí už Celostátní fórum dalo pirátskému vedení souhlas s jednáním se STAN o podmínkách koalice. V elektronickém referendu se pro to vyjádřilo 81 procent hlasujících, potřeba byly dvě třetiny. Účast činila 80 procent z celkového počtu 1079 členů.

„Výsledek hlasování vnímám jako jasný signál, že deklarovaná spolupráce s hnutím STAN má smysl. Pokud se nám podaří vyjednat parametry spolupráce, můžeme společně bojovat o vítězství v blížících se sněmovních volbách a získat možnost prosazovat náš program ve vedení této země,“ reagoval na Twitteru Bartoš.

Piráti prosadili zrušení daňové výjimky pro „superboháče“

Domácí

Podle předběžných podmínek, které vedení před referendem předložilo základně, má být pirátský lídr i lídrem koalice se STAN.

Starostům vadí poměr 3:11

„Lídrem spolupráce by byl celostátní lídr Pirátů, který by byl také kandidátem koalice na předsedu vlády. Do případného vyjednávání budeme vstupovat s tím, že STAN bude mít lídra kandidátky ve třech krajích,“ uvedl Bartoš v podkladech pro hlasování Celostátního fóra. Piráti by měli 11 lídrů v krajích.

S vedením společné kandidátky nemá problém ani předseda STAN Vít Rakušan. Už začátkem října krátce po krajských volbách připustil, že taková varianta mu není proti srsti: „Tak popřeji Ivanovi mnoho štěstí a budu mu krýt záda.“

Předvolební námluvy začaly, Piráti odsouhlasili koalici se STAN

Domácí

Starostům se ale nelíbí poměr 3:11. „Nechceme, aby se to dělalo podle generálního klíče na celou republiku, ale aby se přihlíželo ke krajovým specifikům. A také bychom měli aktualizovat preferenční vývoj. Já se chci dohodnout, ale chceme, aby to bylo rovnocenné partnerství a my nehráli submisivní roli,“ řekl Právu Rakušan.

Reklama

Výběr článků

Načítám