Hlavní obsah

Balili roušky pro seniory, ale ústa zakrytá neměli

Právo, jan, jim, svj

Na některých pracovištích České pošty (ČP) se při balení roušek a respirátorů pro seniory nedodržovaly základní hy­gienické zásady. Ochranné pomůcky pro občany starší šedesáti let mělo podle zdroje Práva během uplynulého víkendu rozdělit a připravit k odeslání třídicí centrum ČP v Praze-Malešicích.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Česká pošta v depu v Praze-Malešicích kompletuje obálky s ochrannými pomůckami proti koronaviru (snímek z 12. září 2020)

Článek

„Nestihlo se to, tak v pondělí stáli všichni, kdo mohli, včetně doručovatelek, u stolů a dávali dohromady požadovaných pět roušek a jeden respirátor,“ řekl Právu muž, který pracuje na jednom z krajských dep nedaleko Prahy.

Podle něj nikdo nedostal přesný pokyn, jak při této práci postupovat. „Všichni se spolu vesele bavili, málokdo měl roušku a rukavice nikdo,“ dodal zdroj Práva.

Prymula: Riziko šíření viru je malé

Porušení hygienických zásad přitom zjevně nebylo při třídění a balení roušek ojedinělé, Česká televize natočila v malešické centrální třídírně pracovnici s odkrytým nosem a podobně se vedlo i agentuře ČTK.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Česká pošta v depu v Praze-Malešicích kompletuje obálky s ochrannými pomůckami proti koronaviru (snímek z 12. září 2020).

Vedení pošty Právu sdělilo, že zaměstnanci, kteří ochranné prostředky určené seniorům balili, byli vybavení rouškami a rukavicemi a používali dezinfekci.

„Pracoviště, kde ke kompletaci docházelo, byla před zahájením obálkování dezinfikovaná. Udělali jsme vše pro dodržení hy­gienických podmínek,“ tvrdí mluvčí ČP Ivo Vysoudil.

Roušky už jsou na cestě, dorazí nejpozději v pátek

Domácí

To, že někteří lidé, kteří v depu pošty počítali a balili roušky, je sami na sobě neměli, a navíc ani rukavice, není podle epidemiologa a vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly v pořádku.

„Obecně by to lidé měli dělat v rouškách a rukavicích. Pokud to neudělají, tak riziko, že by se tímto způsobem mohl rozšířit koronavirus, je poměrně malé. Bylo-li by to na tom igelitu a byla tam masivní kontaminace, tak to tam vydrží maximálně 48 hodin,“ řekl Právu.

Podle něj se pravidlo vztahuje na laboratorní podmínky, které v tranzitech nejsou, takže je šance, že virus zemře dřív. „Pokud by se uchytil na nějakém vsákavém povrchu, stačilo by 24 hodin na to, aby virus vyschl a zahynul. Pokud by byl na hladké ploše, tak je třeba až 48 hodin,“ dodal Prymula.

Začali doručovat

Mluvčí ČP Vysoudil ujistil, že distribuce zásilek s rouškami a respirátorem seniorům, která v úterý začala, probíhá podle plánu. „Dnes jsme zahájili roznos zásilek do poštovních schránek a probíhat bude do konce tohoto týdne,“ řekl v úterý Právu Vysoudil.

Cestující v metru bez roušky neposlechl hlídku, skončil v poutech

Krimi

Doručovatelé měli během úterý podle něj roznést asi čtvrtinu zásilek. Celkem je mají doručit na téměř tři miliony adres. Roznáška je celoplošná ve všech regionech a měla by skončit do pátku. Pošta také žádá seniory, aby se na balíček zatím nechodili dotazovat na pobočky pošty.

Pošta podle Vysoudila zatím nemá bližší informace o doručování roušek také zdravotně postiženým, o kterém v pondělí rozhodla vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám