Hlavní obsah

Bahno zaplavilo obec na Opavsku dvakrát během dvou dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přívalový déšť ve čtvrtek působí problémy v Moravskoslezském kraji. Zasáhl hlavně Opavsko. Škody voda znovu páchala také v Šilheřovicích, kde už ve středu udeřila lokální povodeň a ještě během dneška likvidovali její následky hasiči. Po odpoledních deštích se bahno do ulic opět vrátilo.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Lidé odstraňují bahno, které přinesl přívalový déšť do Šilhéřovic na Opavsku

Článek

Starosta Radek Kaňa vpodvečer řekl, že obec je prakticky ve stejné situaci jako o den dříve, lidé po středeční kalamitě uklízeli vlastně zbytečně.

"Čistili jsme poslední ulici a máme to tady všechno zpátky. Vrátilo se to víceméně do té včerejší (středeční) podoby," uvedl starosta Šilheřovic. Už po středečních deštích bouřka doprovázená přívalovým deštěm přinesla tuny bahna na silnice i zahrady v obci, ale i do spodních patrech desítek rodinných domů. Starosta předpokládá, že podobné to bude dnes.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Obyvatelé Šilheřovic na Opavsku odstraňují bahno ze svých zahrádek.

"Stojíme na různých místech, protože nejde pořádně projít, takže to teď nemůžu vyhodnotit. Hlavní cestou to všechno tady protéká," uvedl před 18:00 starosta. Hasiči podle něj v obci zůstávají. Do Šilheřovic se navíc nelze dostat po hlavní cestě, protože je zalitá vodou.

Třetí stupeň na Hvoznici

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) večer vydal varování před povodňovým ohrožením, které platí právě pro Opavsko. V Jakartovicích večer dosáhla třetího povodňového stupně řeka Hvoznice, ve 20:30 tam hladina dosahovala 139 centimetrů. Podle meteorologů hrozí, že voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti či komunikace. Lidem doporučují parkovat vozidla na výše položených místech a omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám