Hlavní obsah

Babišův ostře sledovaný karavan dostal v Praze nový doplněk: házené vejce

Zatímco ve středu zasedá Poslanecká sněmovna, předseda opozičního hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš opět objížděl občany ve svém karavanu. Ačkoliv se tentokrát setkání obešlo bez fyzických potyček, musel se politik potýkat s hlasitými odpůrci. Při odjezdu z mítinku v Horních Počernicích dokonce na čelní sklo jeho „obytňáku“ přiletělo vajíčko.

Andrej Babiš karavanem v Čelákovicích a Horních PočernicíchVideo: Novinky

 
Článek

S tím, jak se blíží zářijové komunální a senátní volby, atmosféra na setkáních Andreje Babiše s voliči houstne. Když reportér Novinek absolvoval na konci května výjezd s předsedou ANO do Příbrami, tak kritiky šlo prakticky spočítat na prstech jedné ruky. V posledních týdnech však kritiků a odpůrců na Babišových shromážděních přibývá, minimálně se zvyšuje hlasitost jejich nesouhlasu.

Babiš a další nemusejí do Sněmovny klidně chodit vůbec. Přinutit je nelze

Domácí

Babiš ve středu absolvoval „spanilou jízdu“ v okolí Prahy. Den odstartoval setkáním s voliči v Brandýse nad Labem, odkud se následně přesunul do Čelákovic, do Horních Počernic a cestu zakončil v Odoleně Vodě.

Na mítink Babiše v Horních Počernicích v Praze dorazili příznivci i odpůrci. Zdroj: Pavel Jaňurek, NovinkyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Scénář byl, až na výjimku v Odoleně Vodě, kde na Babiše čekali pouze příznivci, vždy stejný. Okolo karavanu se shluklo několik desítek příznivců, kteří si přišli pro podepsanou knihu či fotku. O pár metrů dál se postavil hlouček lidí, kteří přišli vyjádřit svůj nesouhlas s Babišem a jeho politikou.

Ačkoliv byli odpůrci oproti příznivcům v menšině, tak co do hlasitosti byli mnohem výraznější. Emoce rozvířil v Čelákovicích, které Babiš označil za „doupě ODS“, opět muž s píšťalkou, který je pro Babišovo okolí známou firmou, protože už byl minimálně na pondělní zastávce v Poděbradech, kde jej kvůli hlasitému, až obtěžujícímu pískání nakopl postarší Babišův příznivec.

Foto: Novinky

Babišovi odpůrci v Horních Počernicích

„Abys tu píšťalku nespolkl,“ zaznívalo směrem k muži, kterého na zavolání některého z příznivců přijeli zkontrolovat také policisté. Ti ho pouze ztotožnili a řekli mu, aby nepokřikoval vulgárně.

I Babiš si byl vědom výbušnější nálady na svých mítincích, a v Čelákovicích proto vyzval své příznivce, kteří potyčky v minulosti spustili, aby se nenechali vyprovokovat.

„Viděl jsem na videu, že došlo v Domažlicích a Poděbradech k potyčkám, a mrzí mě to. Chtěl jsem poprosit naše příznivce, nenechte se vyprovokovat,“ řekl do mikrofonu k oběma táborům Babiš.

Tentokrát se všechna setkání obešla bez fyzického konfliktu, oba tábory se mezi sebou pouze dohadovaly, i když občas nešly pro expresivní výrazy daleko. Živěji bylo až v Horních Počernicích, kde na Babiše před vlakovým nádražím čekaly zhruba dvě desítky hlasitých odpůrců. Provolávali hesla „Bureše do koše” či ho nazývali „zlodějem“ a „nemakačenkem“ kvůli tomu, že v době, kdy by měl sedět ve Sněmovně, dělá kampaň.

Havlíček: Agresivita odpůrců roste 

Že vzrůstá napětí, přiznal i první místopředseda hnutí a bývalý ministr resortů dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

„Máme asi 110. zastávku, zvládl jsem asi třetinu z nich, ale jsem přesvědčen, že roste agresivita hrstky věrných odpůrců. Roste o to více, o co se méně daří vládě a jak jí dochází dech. Oni si ten vztek, že třeba rostou ceny energií, vybíjí na nás, protože jsou přesvědčeni, že my jsme tím strůjcem, že se vládě nedaří. To my ale nejsme, za to nese odpovědnost vláda. My jsme samozřejmě tvrdou opozicí, ale žádnou odpovědnost neneseme,“ řekl Novinkám Havlíček.

Foto: Novinky

Babišův karavan v Horních Počernicích

Na dotaz, proč se již tak rozjitřenou atmosféru ve společnosti nesnaží jako politici zklidňovat, reagoval tím, že ačkoliv se prý s kritiky snaží na setkáních mluvit, tak to nenese žádné výsledky. „Když s nimi chceme začít jednat nebo argumentovat, tak to oni nechtějí. Říkáme jim, ať nám dají deset minut, kdy si řekneme svoje, a pak si můžou klidně zase pískat a ,prezentovat se oni‘, ale nenechají nás ani domluvit a křičí. Oni to mají jako fotbal, baví je to a jdou se vykřičet,“ dodal.

Na předposlední zastávce dne, tedy v Horních Počernicích, pak na Babiše a jeho karavan čekalo nepříjemné překvapení. Při odjezdu některý z kritiků vyjádřil svůj nesouhlas hozeným vajíčkem, které se rozpláclo na čelním skle před řidičem. Další už neletělo, protože muži někdo krabičku s vejci vyrazil z ruky.

„Lepší, kdyby nekandidoval. Nevím, kdo jiný to tu dá do pořádku.“ Babišovi voliči kauzy neřeší

Domácí

O to klidnější pak byla poslední zastávka v Odoleně Vodě, kde kritici chyběli a Babiše čekali vlídní příznivci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám