Hlavní obsah

Babiš vypadl na tiskovce z role: Vláďa řekl, ať sem jdu. Teď už musím jít, volá mi prezident

Novinky, zpe, ren
Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu odpoledne svolal tiskovou konferenci k rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana obnovit trestní stíhání předsedy vlády v kauze Čapí hnízdo. Místo věcných odpovědí na dotazy novinářů ale sklouzl k žoviálnímu až zábavnému projevu a tiskovou konferenci končil s tím, že tu být nechtěl a že už musí jít, protože mu volá prezident.

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci ve SněmovněVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

V úvodu brífinku Babiš mluvil o tom, jak je rád, že jeho rodina už není trestně stíhaná. Dotazy novinářů ho ale postupně vyvedly z míry a v závěru už úplně vypadl z role premiéra.

„Včera jste celý den lhali, nepíšete pravdu. Pokud o tom nebudete psát, tak to nebude zatěžovat nikoho,“ vmetl Babiš novinářům zprávy o auditu Evropské komise o jeho střetu zájmů.

Na další otázky Babiš reagoval pobaveně, až žoviálně. „Proč jsem na téhle tiskové konferenci? Já jsem tady nechtěl být, Vláďa říkal, že musím přijít. Poslal jsem vám SMS. Já jsem sem vůbec nechtěl chodit,“ prohlásil Babiš směrem k řediteli odboru komunikace Úřadu vlády Vladimírovi Vořechovskému, který tiskovou konferenci uváděl.

Obul se i do opozice. „Kradli tady, korupce, manipulace. Můžu vám číst hodiny, co nadělala ODS a další strany. Kdyby oni tady neloupili a nerozvrátili tuto zemi, tak tady nestojím. Možná bych ležel někde na pláži. Takže já tady nechci být, to on mě zavolal,” obrátil se znovu na Vořechovského.

Babiš: Jsem teď šťastný

Domácí

V závěru brífinku Babiš řekl, teď mu zrovna píše hradní mluvčí Jiří Ovčáček a že bude volat prezidentu Miloši Zemanovi a požádá ho, aby mu neuděloval abolici, kterou Zeman už dříve avizoval.

Pak už premiér tiskovku skončil slovy: „Když můžu odejít, tak odcházím. A už mi volá pan prezident, tak nashledanou.”  „Ano?“ řekl do telefonu a odešel.

Reklama

Výběr článků

Načítám