Hlavní obsah

Babiš: Stát pomůže bouří poničené obci Stebno podobně jako obcím na Moravě

Stebno

Stát pomůže bouří poničené obci Stebno, která je částí Kryr na Lounsku, podobně jako obcím na jižní Moravě. Vyplynulo to z vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO), který dnes do obce přijel. I ve Stebně ve čtvrtek bouře, vítr a možná i tornádo ničily střechy a domy a lámaly stromy.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Premiér Andrej babiš ve Stebně na Lounsku

Článek

Babiš uvedl, že ve středu do Stebna přijedou ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) a ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), aby s obyvateli na místě mluvili o tom, co je potřeba.

„Je potřeba říct, že i tady bylo tornádo, také jsou postižené domy. A domluvili jsme se starostou, že ve středu v 9:00 ráno přijede paní Dostálová a bude projednávat se starostou, co my konkrétně pro obec uděláme,” řekl dnes novinářům Babiš. Přislíbil 50 krychlových metrů dřeva, které postiženým lidem mají na opravy uvolnit Lesy ČR. V postižených obcích budou podle něj mobilní týmy, kde si lidé budou moci objednat pomoc.

Další tornádo na Lounsku? Stebno hlásí škody za desítky milionů

Domácí

Starosta Kryr Miroslav Brda sice premiérův slib přivítal, ale jak řekl, slibů za více než 30 let svého starostování slyšel už hodně, a tak si počká až na to, jaká bude realita. „Podle nás by bylo nejlepší, kdyby nám vláda poskytla nějakou sumu v jednom balíku a klidně ať se za rok přijedou podívat, co jsme s nimi udělali. Pokud budeme muset vyplňovat žádosti a formuláře, tak ty peníze nedostaneme ani příští rok,” obává se Brda. Proto raději požádal premiéra, aby mu na své sliby dal ruku.

Foto: Novinky

Tornádo na Lounsku

Ve Stebnu vítr poničil nejvíc hospodářská stavení, stodoly a podobně. Podle starosty se vítr zřejmě ve finále změnil v tornádo, ve Stebně poničil asi 25 domů, což je zhruba 40 procent místních nemovitostí. Některé domy přišly jen o část střechy, jiným vítr odnesl střechu úplně. Polámané jsou stromy, domy mají rozbitá okna, poškozená jsou i auta, která stála na ulici. Celkové škody odhaduje starosta na 80 až 100 milionů korun.

Babiš navštívil zničené Hrušky

Domácí

Asi dvacítka lidí dnes pracovala na odstraňování škod v parčíku u místního kostela. Ze stromů bouřku přežily jen ty nižší a keře. Bez části tašek je i střecha na věži kostela. „Dělají tady místní, sami si to tady takto vybudovali,” popsal starosta. Jak řekl, pokud obec získá nějaké prostředky, bylo by optimální, kdyby bylo možné pomoci i obcím Blatno a Petrohrad, které vítr postihl také, i když ne v takovém rozsahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám