Hlavní obsah

Babiš slíbil očkování i mladším nemocným

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chronicky nemocní pacienti, kteří ještě nedosáhli 70 let, by se od příštího týdne měli k očkování proti covidu registrovat pomocí speciálních kódů. Jak Právo v pondělí upozornilo, mladší chronicky nemocní lidé se dnes v systému registrovat nemohou, ačkoliv patří mezi nejohroženější skupiny. Očkovat je mohou pouze praktičtí lékaři, kteří ale často zatím nemají vakcíny.

Foto: ČTK

TK po jednání vlády 03.3.2021

Článek

To by se mělo od příštího týdne změnit. „Vypadá to, že ambulantní specialisté by měli pro pacienty obdržet speciální kódy, podobně jako to je u učitelů,“ popsal včera po jednání vládní rady pro zdravotní rizika premiér Andrej Babiš (ANO) chystanou změnu v očkovací strategii.

Právu to potvrdil i předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko, který o změně jednal s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) a šéfem projektu Chytré karantény Petrem Šnajdárkem.

Chroničtí pacienti by se mohli očkovat od příštího týdne

Domácí

Ambulantní specialisté budou nyní vybírat své pacienty s vážnými chronickými diagnózami a aktivně je kontaktovat. Pokud budou mít zájem se očkovat, předají jim kód, který dostanou od ministerstva. „V krajích budou zřízena speciální centra, která budou víc zásobena vakcínami,“ řekl Právu Jojko. Chroničtí pacienti ale budou muset na očkování přinést kopii lékařské zprávy z posledního vyšetření ambulantním specialistou.

Nejdřív diabetici

„Je to jednak proto, aby babička nepřenechala očkování svému synovi, ale i proto, aby měl očkující zdravotník přesný přehled o zdravotním stavu klienta,“ řekl Jojko.

Očkovat se přednostně nyní budou například diabetici prvního typu či lidé se srdečními chorobami. „Kdyby třeba zkolabovali, aby personál rychle věděl, co má dělat,“ dodal.

Výhody AstraZeneky převažují, sraženiny zkoumáme dál, tvrdí EMA

Koronavirus

Organizace na podporu chronicky nemocných rozhodnutí vítají. „Považujeme to za dobrou cestu, jak nepřitížit v této už tak vypjaté situaci zdravotníkům. Bez očkování totiž hrozí těmto pacientům velmi těžký průběh onemocnění,“ řekla Právu Agáta Jankovská, ředitelka Aliance pro individualizovanou podporu.

Zatím se mohou nechat očkovat lidé starší 70 let, zdravotníci, učitelé a vybrané profese pomáhající se zvládáním epidemie, například vojáci. K očkování mají přístup i lidé léčící se v nemocnicích, například onkologicky nemocní.

Hranice od 60 let?

Premiér nechtěl uvést, zda od dubna bude spuštěna registrace pro další věkové skupiny. „Jsou úvahy o dalším snížení věkové kategorie. Jestli to bude 65, nebo 60 let, uvidíme,“ konstatoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám