Hlavní obsah

Babiš se pohádal s Fialou, kdo z nich má blíž ke kmotrům

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v České televizi pohádal s předsedou ODS Petrem Fialou o to, kdo má blíž ke „kmotrům“ v České republice. Fiala ministerskému předsedovi vyčetl, že s nimi v minulosti hrál tenis a byl bossem všech bossů. Babiš kontroval a prohlásil, že právě kmotři zvolili Fialu za předsedu občanských demokratů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vlevo) a předseda ODS Petr Fiala (vpravo) ve studiu České televize. Uprostřed je moderátor Václav Moravec.

Článek

Hádka nabobtnala při sporu o situaci v českém zdravotnictví. „ODS tady totálně zdecimovala zdravotnictví, dělali kšefty,“ prohlásil Babiš v ČT. Zastal se svého ministra Adama Vojtěcha (ANO) a připomněl, že v příštím roce navýší vláda rozpočet zdravotnictví o 35 miliard korun.

Podle Fialy je však financování zdravotnictví nesystémové. Vojtěch je podle něj jednoznačně nejslabším ministrem. „Musí se hodnotit kvalita lékařské péče a musí to vědět i lidé. S čím pohnul pan ministr zdravotnictví? S ničím. Já jsem nikdy nedostal tolik stížností od pacientů, na dlouhé lhůty u odborných lékařů, jako v posledním roce,“ řekl předseda ODS.

Na Babišova slova o ODS reagoval slovy: „Pojďme se bavit o té době, co jsme my v politice. Jestli se chcete bavit o minulosti, tak já se budu bavit o tom, jak jste hrál tenis s každým kmotrem. Jak jste v tom Palermu vy byl boss všech bossů.“ A dodal: „Já jsem tuto debatu nezačal. Jste šest let ve vládě, měl byste mít nějaké výsledky. Já jsem ty kmotry neznal, vy jste s nimi hrál tenis, vy jste s nimi kamarádil.“

Babiš se pustil i do Kubka

Premiér zkritizoval prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Prohlásil, že jeho výhrady k situaci ve zdravotnictví „nebere vážně“. „Můžeme si myslet, co chceme, o panu Kubkovi. Pan Kubek si kupuje novou nemovitost za 150 milionů, nebo má příjem 150 milionů,“ prohlásil ve vysílání Babiš.

To nenechal Fiala bez komentáře: „Chvíli jsem si připadal, jako bychom se vrátili o 30 let zpátky. Že někdo nemůže kritizovat, protože má nějaký plat nebo si kupuje nějakou nemovitost.“

Babiš reagoval na listopadový sjezd České lékařské komory, který se usnesl, že je nespokojen s prací Vojtěcha a jeho ministerstva, které neřeší zásadní problémy českého zdravotnictví: „nezajištěné financování, personální devastace, porušování platných právních předpisů, zejména zákoníku práce, nelegální práce cizinců bez aprobačních zkoušek, zhoršující se dostupnost zdravotní péče pro pacienty, a to včetně stále častější nedostupnosti běžných léků.“

Česká lékařská komora zároveň nabídla svoji součinnost při řešení těchto problémů a Vojtěcha vyzvala, aby se přestal věnovat mediálně atraktivním, ale ve skutečnosti prý podružným tématům.

Kubek: Budovu kupovala ČLK

K nařknutí z koupě domu za 150 milionů se vyjádřil i Kubek. Pro Seznam Zprávy upřesnil, že kancelářskou budovu si nekupoval on, ale Česká lékařská komora (ČLK), tedy organizace, jejímž členem musí být povinně všichni lékaři.

Myslí si, že Babiš informace o nové budově v České televizi překroutil schválně. „Udělal přesně to, co se v mládí naučil,“ řekl Kubek Seznamu s narážkou na premiérovu údajnou spolupráci s StB.

Reklama

Výběr článků

Načítám